Friendly Friends

November 18, 2014

Little Prince



Assalamualaikum,

What makes the mother-child relationship so special? I think I slowly get the answer by now.
When he still in your wombs, he’ll kick you hard when you let him listens to zikrullah, Al-Quran recital and some comforting music. 

I know, the kicks mean that he’s happy.

When he kicks you whenever you are too busy with works, it means that he’s hungry and asks you for a dine together.

When something bad happens, you cry so hard, your emotions had overflowed, he will kick you too! That’s the way him telling you not to weep, wipe your tears because I am your little hero and I will always be here.

Yesterday, when I was holding another baby, suddenly he continuously kicked me so hard! Are you jealous my dear? Haha.

Whatever the signs are, Baby, your kicks make me stronger. Your kicks make me realized that apart from our Lord, you will always accompany me. Everytime and everywhere.

That makes our relationship with our mother are so special. We had been interacting with her since we were in their wombs.

Glad that I have 3 heroes now; abah forever the king, husband forever the prince and you, forever the apple of my eyes.

November 2, 2014

Idea untuk Maternity Shoot

Assalamualaikum

Hi peeps! Hari ni 2 November, baby dah berusia 22 minggu 6 hari. Makin aktif baby dalam perut ibu. Tapi yang paling best, bila baby senyap je, ibu dah tau cara nak kejutkan baby, iaitu pasang nasyid Ayah Ibu kumpulan Rabbani tu. Confirm lepas dengan suara budak-budak (masa mula lagu tu) yang cakap, Assalamualaikum ayah, Assalamualaikum Ibu! Baby akan terus kick ibu. Ibu pun cakap kat baby, Assalamualaikum sayang ibu.. Lagi kuat terasa kick kamu. hehe

Tadi ada junior masa degree dulu offer buat maternity shoot. Terus saya booking 1 slot. Tu la kan, masa wedding dulu budget kureng sikit nak hire photog, sekarang ni dah kerja, ada duit baru la boleh spend sikit on precious memories. Saya nak ambil DVD je, lepas tu nk buat photobook sendiri. Insyaallah lebih menjimatkan.

Jom kita tengok sikit macam mana maternity shoot yang saya rasa sangat sweet!
 
Aaaa. ni scene wajib ni. Tapi kena tunggu ibu balik scan dulu la kat semenanjung. Tak 4D pun tak apalah, yang penting boleh tengok baby tengah buat apa kat dalam tu :)





Yang ni super cute! Tapi kat mana nak cari dinding yang boleh diconteng ye?  

Yang ni lagi satu my most fav! Tapi depan tu husband sorang je la, nak cekau mana anak orang lain sebab ni baby sulung. Kira 1 + 1 = 2 la. Comel je kan? Hehe

Silhouette.  Boleh tahan seksi jugakla gambar macam ni. Mau ke abang ustaz kita tu? Erkk. Hehe. Tapi macam ni memang comel.
Must do! Must do! Macam biasa, tempat baby kat atas ni kita ganti dengan husband. Tapi kena rajin buat props la ni. Bukan boleh beli kat pasar raya benda alah ni. Plus, very-the-science-teacher la kalau buat macam ni kan? Haha

Must do must must do jugak jugak! Sebab kasut ibu nampak comel, saiz 4 :) Baru la nampak beza kaki ibu dengan kaki abah dengan kaki baby. Lepas tu tulis tahun kelahiran abah; 1990, ibu; 1990 dan baby;  2015. Lagi best tulis bulan sekali, abah dan ibu Mei 1990, baby Mac 2015 :)

Okay kena tulis lagi tak yang ni pun posing-must-do? Baby, kamu tau tak, ibu selalu baca Prophets' Stories kat baby? In English gittewww. Pastu selain nasyid, bacaan Al-Quran dan Zikrullah, ibu selalu bagi baby dengar lagu Inggeris? Bila tanya baby pun, bukannya 'Apa khabar baby ibu hari ni' tapi 'Hows my baby today?' Kengkonon nak bagi nanti baby boleh kuasai 3 bahasa terus la, bahasa Melayu dari abah dan ibu, bahasa Inggeris dari ibu dan bahasa Arab dari abah baby. Boleh tak macamtu? Hehe. By the way, posing macam ni pun cute kalau ada big book, dan si ibu dan si abah share baca sama-sama under shady tree. Baca Quran lagi bagus kot T_T. Insafla wahai bini ustaz.
Ni kena beli baju baby awal ni. Saya plan macam ni, balik ni scan, maternity shoot pastu baru la shopping. Tapi rasa macam kena shopping dulu la. Kalau tak, mana nak datang baju baby kan? Tapi lagi, tak ada la rare sangat pun posing dengan baju baby ni ha, cuma the way the mood is being presented tu yang akan change the perception.
Nota cinta untuk baby. Wajib buat. Tapi mungkin Dear Rob tu ganti dengan intials nama baby jela. Taknak reveal nama betul baby lagi selagi belum tiba masanya. Eceeehh padahal Che Ta awal-awal lagi dah tayang muka anak. Setakat nama anak takpe kot kan?

Semoga menjadi kenyataan, amin. Mana la tau waktu tu dah tak larat berdiri, semua posing saya kena duduk berlunjur je. Wuuu