Friendly Friends

January 25, 2013

Hectic.

assalamualaikum

i guess, 2013 is gonna be my busiest year after all! as a final year student, i have to do loads of works. as a bride to be, i have to prepare many things for my big day! here are what i have to do throughout this year.

Final Year Student:
1. 3 months of final practicum at Sekolah Kebangsaan Anak-Anak Angkatan Tentera
2. Two assignments for this semester
3. Proposal for action research in school. must be submitted this February
4. Writing report for the action research in order to fulfill the demand of educational degree
5. Internship at school next semester for a month. Must have 3 plans of helping the school such s doing murals.
6. Coach the school netball team. this is soooo not me!
7. Interview for the purpose of posting.


Wedding:
1. Kursus Nikah
2. All those tests; HIV, and blablabla
3. Nikah forms that need to be settled. blablabla
4. Have a nice figure. diet and exercise!

and so many blablabla that i couldn't afford to list them out.

 
proven. i must do something to get rid the pipi berlapis .

bye

January 22, 2013

Fasa 3

assalamualaikum

hai readers! hari ni dah masuk hari kedua aku berpraktikum fasa 3 iaitu fasa akhir selama 3 bulan di Sekolah Kebangsaan Anak-anak Tentera, Kem Tok Jalai, Jitra, Kedah. sekolah dalam kem tentera tu weh! masuk ke kawasan kem, ada tentera dok berkawal. masuk ke dalam sikit, nampak Pernama. ke dalam lagi nampak blok-blok rumah tentera ni dan nun di hujung kem terletaknya sekolah ni.


hai saya Cikgu Shaqirah dan saya seronok sebab saya dapat meja sendiri dalam bilik guru!

praktikum kali ni aku akan ajar subjek major aku iaitu Sains dan juga PJ sebagai subjek minor. ha, gelaklah puas-puas. aku pun nak tergelak sebenarnya. macam memenatkan je nak ngajar PJ. dahla suara kena kuat berbanding biasa. dengar cerita,  budak-budak Anak-anak Tentera ni noti sikit. makanya aku akan mendisiplinkan budak-budak ni selayaknya dengan title anak tentera depa tu. hikhikhik

berangan je lebih. kang depa pulak amalkan disiplin ketenteraan dekat aku!

so far, aku seronok bertugas di sekolah ni. aku ditugaskan mengajar Sains tahun 4, kedua-dua kelas dan Pj darjah 4 jugak, kelas pertama. lepas tu kan, aku jadi Guru Penasihat Tunas Puteri, Guru Penasihat English Language Society which makes me excited to the max! dan jugak Guru Penasihat pasukan Bola Jaring sekolah yang buat aku tak senang duduk. yang sebetulnya, mana pernah aku main bola jaring. aishhh tak boleh jadi ni, kena google step-step permainan dan jugak undang-undang dia. tak pun kalau habis koman, bak kata Cikgu Shukhairi merangkap Setiausaha Kokurikulum sekolah, turunlah padang sama, bancuh air tepi padang 

aishhh takkan nak bancuh air je kan? baik aku train budak warm-up. hehe

esok akan bermula mesyuarat unit beruniform dan jugak bermulanya aktiviti 1 Murid 1 Sukan. esok akan berkampung di sekolah sampai pukul 5 petang. 

dan jugak, praktikum kali ni bukan sekadar praktikum untuk penilaian cemerlang, tapi juga kena mula Action Research (thesis untuk siswa IPG). kena buat intervensi dalam pengajaran dan pembelajaran (PnP), khusus untuk subjek major masing-masing. hmm, hampa ada nak share dak pengalaman belajar Sains sekolah rendah dulu? bab mana yang tak faham? atau apa saja keraguan tentang Sains? kalau ada, share na. boleh aku buat kajian dan buat intervensi. 

bye bye. sayang semua!

January 14, 2013

Bihun Sup Terbaik di Perlis!

assalamualaikum

bagi aku, tempat makan-makan bihun sup terbaik di Perlis ada dua. satu Fatinnaz Corner (dulunya dikenali sebagai Fatin Corner) tapi Fatinnaz Corner ni hanya serve bihun sup ayam. kalau bihun sup daging, pergilah ke Bihun Sup Dan di Budget Corner, pekan Simpang Empat, Perlis. memang terbaik!


nah! ada segala macam anggota badan lembu. hehe. ada daging, ada perut lembu (babat), ada lemak lembu, sambal yang kaww dan bihun sup kat sini depa potong kentang kiub-kiub dan masukkan sekali dengan kita punya bihun. yang bestnya tu, makan bihun sup tak terasa sangat makan bihun sup, bihun tu macam sampingan je seba daging dia yang nipis-npis dan empuk tu menguasai rasa.

sepinggan rasanya RM4.70 atau RM4.80, entahlah tak pasti sebab orang yang belanja.


memang ramai yang datang makan sini sebab bukan bihun sup special tu ja yang ada, tapi macam-macam lagi macam nasi ayam, sizzling, makanan Thai, seafood dan jugak western.
 

kiri kanan jalan ni penuh! terpaksa parking jauh dan berjalan. nak kata exercise pun tak patut jugak sebab kalau berjalan jauh tapi lepastu lapar balik, apa gunanya?
 

Amir tak suka daging. dia order bihun sup ayam. jadi readers sekalian, kalau nak try bihun sup special ni, datanglah ke sini, di Pekan Simpang Empat, bersebelahan pasar raya Awang

January 13, 2013

Inspirasi Hantaran Pertunangan

assalamualaikum

heheheh. alang-alang demam final year tak terasa lagi, meh sini nak bagi inspirasi kepada bakal-bakal tunang orang kat sana tu untuk buat hantaran tunang. macam mana yang kita tahu, masa bertunang ni kan kita tukar makanan dan manisan je kan? eh kalau nak bagi benda lain pun boleh je tapi bak kata Amir, nanti kawen nak bagi apa pulak kalau masa bertunang dah tukar macam-macam? hehe














ni adalah antara hantaran dari Amir untuk aku. eh silap. yang handmade chocolate tu dari aku untuk dia. yang lain terlepas pandang nk snap. boleh la, buat inspirasi ya!

January 10, 2013

Kenapa Perlu Guna Sabun Beras?

asalamualaikum

Alhamdulilah makin ramai yang order sabun beras dari aku. tapi semuanya order sabun beras berkolagen. tak rugi cuba sabun ni sebab murah (ayat tipikal orang kedekut). hehe. kadang-kadang, skin care mahal pun belum tentu serasi dengan kita. tapi bagi seseorang yang tak sanggup membelanjakan wang terlalu banyak pada skin care, produk termahal pernah aku guna adalah produk Tia Amelia. tapi cuma guna sabun dia yang berharga kurang RM10 dan juga krim kunyit yang berharga RM26 dan selepas 4 bulan berlalu, krim tu hanya beberapa kali aku guna. sangat tidak berdisiplin dalam penjagaan muka. jadi jangan berangan nak muka flawless macam pelakon Korea.

sampaila aku guna sabun beras ni. sesuai untuk orang yang tak pakai foundation, sunblock, BB cream dan seangkatan dengannya. tapi jangan la tiru macam aku. hampa semua kena la jaga muka. aku cuci muka dengan tujuan utama iaitu mengelak muka berminyak dan mengurangkan kadar penumbuhan jerawat yang maha pesat kat muka ni. Alhamdulillah, sabun beras ternyata mengurangkan minyak di muka, tapi tidak mengeringkan kulit juga. seronok. sungguh

untuk student, tibalah masa untuk berjimat. sebulan habis berapa ya untuk skin care? kalau guna sabun beras ni, kita hanya guna RM5 sebulan. aku sekarang tengah cari pembekal krim sabun beras ni sekali tapi belum jumpa. hanya jumpa yang jual sebiji-sebiji je.nanti kalau aku jumpa, aku akan maklumkan kemudian. krim ni krim malam, untuk menghasilkan (?) wajah yang lebih berseri, cerah dan mulus. 

hehe. beria je ayat. promot tak mau kalah.

apapun, terima kasih banyak-banyak yang telah membeli sabun beras ni. kepada yang lain, bila lagi nak cuba? tak rugi tau! kalau takmau guna untuk cuci muka pun boleh guna sebagai sabun badan, gunakan di celah-celah pelipat macam kat ketiak untuk hilangkan kesan hitam dan daki yang degil. kalau digunakan secara berterusan pun insyaALLAH dapat menghilangkan kesat-kesat dan bau badan. bau pun wangi, dan ada bintik-bintik beras kat sabun tu.

beras yang digunakan ialah beras Jasmine dari Thailand. bagi orang Perlis terutamanya, tau kan yang banyak kenduri di tempat kita ni guna beras dari Thailand masa kenduri? tau tak kenapa? sebab beras Thailand ni sangat putih dan sedap bila dimasak. sebab tu la kot orang guna buat sabun. dapat memutihkan kulit, insyaALLAH

dan Alhamdulillah, tak hadapi banyak kesukaran memekapkan muka masa tunang haritu. tengkiu sabun beras! awak dah selamatkan saya. hikhikhik



to place your order, kindly visit my facebook Qirah Isa. boleh pm di situ atau untuk tindak balas segera, boleh mesej di 019-5219267. thank you!

January 2, 2013

JJCM: Restoran Abdullah Khor Derang

assalamualaikum

ada kawan ajak pergi makan masakan Cina Muslim di Tanah Merah, Bandar Darulaman. chewah. bunyi macam hebat je padahal 2km je dari IPG aku ni. bila orang dah ajak tu, bukan main lagi eksaited. yelah. asyik makan makanan Melayu dengan mamak je. nak jugak tekak ni beralih selera. asyik makan tomyan dengan nasi kandar je, nak juga merasa dim sum

Restoran ni terletak di belakang Petronas Tanah Merah, kedai hujung sekali. kalau payah sangat nak jumpa, cari je kedai dengan nama ni. kompem jumpa trang tang tang.
 
bagi yang belum pernah menjejakkan kaki ke Bandar Darulaman atau Jitra, sila maklum bahawa di sinilah syurga makanan sebab makanan boleh didapati dengan mudah, dan yang penting murah! tomyam semangkuk penuh bagi isi ayam dengan segala ke-kaw-annya hanya berharga RM3.50 semangkuk. nasi ayam pun sama. bihun sup dLorong yang super sedap semangkuk RM3.00 je padahal daging dia penuh mangkuk. tu tak try moi sup lagi. ha, nak apa lagi? semua ada kat sini. murah pulak tu!

okay berbalik pada Restoran Abdullah Khor Derang ni. sebenarnya bukanlah restoran sangat, cuma terletak di food court. tapi kisah apa, kat food court la murah. kalau kat betul-betul restoran, tak mampu aku nak makan sebab elaun tak masuk lagi. hehe


tu dia. nak apa? wee wantan? dumpling? nasi ayam hainan? dan segala macam lagi masakan cina yang aku lupa dan tak reti nak sebut. kebanyakkan harga RM4.00 sepinggan atau semangkuk.
 

aku pulun sampai ke titisan sup yang terakhir. aku order nasi ayam hainan. aroma dia sangat memikat hati! makan nasi saja pun tak apa. pastu disediakan sos. tapi tak ada kicap dan tak ada salad. tu la yang kureng sikit. apa pun, aku bagi 4 bintang untuk nasi ayam hainan kat sini!
 

ni pulak dim sum. egg fish roll kalau tak salah. 2 ketul untuk RM1.50. sedap sangat sangat! tak tipu. rasa tak cukup dan nak order lagi. tapi tiba tiba beg duit vibrate, beri amaran yang jangan membazir, elaun tak masuk lagi

bagi yang ingin memcuba makanan cina dan tak tahu mana tempat yang boleh dituju, kalau anda berada di kawasan sekitar, bolehlah datang ke Restoran Abdullah Khor Derang ni atau sebuah lagi restoran cina muslim yang terletak berhampiran Coolblog, Jitra. yang tu aku tak try lagi. mungkin dalam masa terdekat

tiba-tiba, beg duit vibrate lagi.

Merancang untuk Bertunang? Bajetnya Berapa?

assalamualaikum

(entri ini ditulis atas permintaan seorang rakan yang mungkin sudah tergerak hatinya untuk melangsungkan pertunangan)

Alhamdulillah, aku telah selamat melangsungkan pertunangan dengan seorang Amir dari negeri Perak pada 25 Disember 2012 yang lepas. kira tahun lepas la ni. rancangan tu sebenarnya dah lama jugakla. dalam 3, 4 bulan merancang dan akhirnya termeterai jugak ikatan pertunangan antara kami selepas lebih 4 tahun berkawan


tema majlis sememangnya pink yang merupakan warna semangat aku. haha. (serius aku tak tau nak tulis apa)


ni gambar Amir, mak Amir, Qirah dan mak Qirah. panggil abah bergambar sekali tapi abah senyum je. mungkin dah mula rasa bibit kesedihan yang anak abah yang abah jaga 22 tahun tu dah dipinang orang.

Amir ni satu hal jugak. aku suruh pakai baju melayu je pun, bukan suruh bersongkok bersampin bagai. nak pakai baju melayu dengan seluar slack pun aku tak kisah. last-last dia dengan sempoinya mai pakai t-shirt je. sabar jelah. sepupu aku tanya, betul ke tunang kak Qirah tu ustaz? aku cakap, ye. dia cakap, takde muka ustaz pun?

mungkin juga.


ni hantaran yang dibawa oleh pihak lelaki.mulanya kami tetapkan, 5 berbalas 7. aku buat 11, bagi aku banyak la sebab lebih 4. tengok-tengok, pihak lelaki bawak sampai 19 hantaran! malu dibuatnya. lagipun hantaran depa cantik-cantik, kreatif. hantaran aku? serius aku rasa malu...
 

ni gambar aku dengan kak ipar aku. kakak ipar ya, bukan kakak Amir, tapi isteri abang aku. semua orang aku paksa pakai warna pink. hehe. oh ya, maafkan pemilik muka opera tu. aku malu tengok muka sendiri, rasa macam mekap tebal sangat. bibir pun depa letak lipstick lebih, nak senyum pun rasa melekat semacam ja. mungkin sebab aku tak pernah mekap jugak kot.
 

aku tak nampak pemandangan ni sebab aku duduk dalam bilik. rombongan Amir datang dengan 7 kereta. kira rumah aku tu penuh la dengan sanak saudara kedua-dua belah pihak. yang lagi best, Amir sendiri baca doa selamat untuk majlis kami sebab tok imam kampung aku demam, cancel kedatangan dia untuk baca doa pada saat akhir. terpaksalah Amir dipanggil masuk untuk baca doa.

sini aku kongsikan kos sepanjang majlis berlangsung. sebenarnya kos ni bergantung pada bajet masing-masing la ya!

Pihak Perempuan

1. Kos kenduri
Aku buat kenduri secara bergotong royong dengan orang kampung. Jemputan kami dianggarkan dalam 400 orang termasuk keluarga, orang kampung dan rombongan. 

Lauk yang kami buat ada 4 jenis iaitu gulai kambing yang disponsor oleh abang aku, ayam masak kicap, sambal petai dengan ikan bilis dan gulai ikan kering dengan terung. ada jugak sambal belacan dan ulam. dengan jemputan 400 orang, kiralah sendiri berapa yang dah dikeluarkan untuk makanan.

2. Kos pelamin
DIY. serius sangat menjimatkan dan boleh diguna semula. kalau sewa, setakat sehari guna, bagi aku tak berbaloi. biarlah seluruh kegemilangan tu ditumpukan pada majlis pernikahan nanti. kain aku guna 2 warna je, pink dan cream. aku beli 5 meter bagi setiap warna dan harga semeter cuma RM1.90. aku beli dah lama, masa elaun baru masuk sebab aku tau benda ni memang akan guna dan taklah kalut bila dah nak dekat majlis. 

Yang benda warna hitam bercorak tu, aku beli 4. setiap satu berharga RM5. nanti kalau ada orang nak DIY mini dais ni sendiri, bolehlah mai pinjam dari aku. hehe. nanti aku update lain mana aku beli benda-benda ni.

Oh ya mini dais aku ni tak berbunga atas request aku sendiri, serabut rasanya bunga banyak sangat. simple sudah. kawen nanti baru kita buat grand. tapi mak aku dah larang sewa-sewa. suruh DIY sendiri lagi.

Baik mak!

3. Kos mekap
Alhamdulillah. opera tak opera. yang penting free of charge. kawan-kawan yang tolong mekapkan. Jannah, kawan sekampung dan Kak Kin, mak andam kampung. hehe. pastu Paah, Ika, Siti Tora dan Wani sebagai pengkritik. hasilnya seperti di atas.

4. Kos hantaran
Sebenarnya hantaran masa bertunang ni, kebanyakkannya adalah makanan dan manisan. aku sediakan 11 hantaran iaitu kek, baulu, coklat handmade, coklat beli dalam kotak, gula-gula, buah buahan, kain pelikat, sejadah, spek hitam Sworke, laici dalam tin.... apa lagi ya? tak ingat! haha. hantaran ni aku jimat banyak, aku banyak keluarkan duit untuk beli renda je sebab coklat handmade Siti Tora kawan aku tolong buat, baulu mak Siti Tora bagi. yela kami kan kawan baik dari kecik. pastu laici dalam tin kakak aku buat. kek, kakak aku dengan Siti Tora sponsor, kain pelikat, sejadah dengan Sworke, abang aku sponsor. gula-gula adik aku sponsor.

apa ja guna duit aku? hehehehe

5. Kos pakaian
ni pun jimat jugak la. jubah aku beli RM110, selendang Paah punya, tudung kakak aku punya.manik kat lengan jubah aku beli dan jahit sendiri.

6. Kos bunga tangan
pemegang tu aku beli RM3.90 tapi bunga.... bunganya... bunganya aku cabut bunga mak yang mak letak atas TV. hahahahahaha

kesimpulannya, aku banyak berhabis kat makanan untuk kenduri. yang lain semuanya DIY.

Pihak Lelaki

Yang ni aku takla tau sangat. takkanla Amir nak cerita cincin dia beli berapa ratus. hantaran dia pun banyak disponsor oleh keluarga dia. aku dapat kain pasang sekali tudung dan kerongsang, kain telekung, sejadah, tuala, kek, gula-gula, baulu, kuih beras dan macam-macam lagi. aku taktau apa yang Amir beli, hehe. tapi katanya dia spent dalam RM1000 jugaklah untuk pertunangan ni.

kena kira ya, untuk panduan akan datang!

January 1, 2013

Mudah Susah di Dapur

assalamualaikum

memasak ni, susah ke, senang?

ada yang jadikan memasak ni hobi. macam aku. suruh memasak on selalu, suruh mengemas mintak maaf. hehe. tapi persoalannya, memasak ni susah ke senang? bagi yang susah, katanya sebab leceh. sikit-sikit kena kupas bawang, hiris bawang. bawang tu kan memedihkan mata! pastu yang lecehnya lagi, memasak ni kena pandai mengagak. nanti terlebih masin la, terlebih masam la, spoil mood nak memasak! yang lecehnya lagi, memasak ni kadang-kadang perlukan kesabaran. dapur tu tempat panas, tempat basah, tempat berminyak. nak memasak ni, kalau setakat tanak nasi, goreng ikan dan masak sayur tumis mungkin ambil masa sekitar sejam je kalau dah pakar. tapi untuk yang tak pakar. lebih dari sejam! panas tau tak dapur tu. aku pun kadang-kadang terkeluh la jugak, bila la dapur ni nak pasang aircond. dan seringkali mak bagi jawapan, 'panas di dunia ni kejap je. lagipun besar pahalanya memasak ni, jamu orang makan. tambah-tambah kalau kita memasak untuk ibu bapa kita, untuk orang-orang yang nak buka puasa dan juga untuk orang-orang yang kelaparan. syok kan? 

hargailah jasa orang yang memasak untuk kita. kita dibesarkan dengan masakan mak kita. nak tau apa yang mak kita lalui semasa proses memasak? ni kira mak-mak kat rumah tau. chef kat restoran tu aku tak tau la lalui pengalaman yang sama ke tak.

(penulisan ini adalah berdasarkan pengalaman)

1. Seawal pagi lagi kita dah pening, hari ni nak masak apa ya? kalau aku memasak di rumah, selalunya akan ada 4 jenis hidangan. yang wajib ada adalah ikan goreng dan sayur. dan sambal belacan! lepastu akan ada konon-kononnya best dish of the day la. mungkin tomyam, mungkin asam pedas. mungkin sambal tumis. mungkin gulai. mungkin masak lemak. mungkin masak kurma. mungkin masak berlado. mungkin lauk lain. perancangan tu penting. rasa tak lengkap meja makan tu sekadar ikan goreng dan sayur je.

2. Bila dah rancang nak masak apa, kena fikir pula bahan-bahan yang memasak. untungla duduk kampung, setakat nak buat tomyam tu, pergi depan rumah je untuk kerat serai. pokok limau purut pulak ada tepi rumah. pokok limah nipis pulak tunggu masa je nak berbuah. dalam kepala dah mula merangka, asam keping dah ada, pes tomyam tak ada. oh pes tomyam kena beli! berapa bungkus ye baru cukup? kena tengok pulak ayam tu banyak mana. selalunya aku akan tumis cili kisar. jadi pes yang diperlukan sikit je, hanya untuk rasa dan bau tomyam. okay dah check barang dapur, jom pergi kedai! sebelum tu, tanak nasi dulu. air basuhan beras tu simpan, buat basuh ikan nanti. tanak nasi awal-awal ni senang sebab bak kata mak, nasi ni ambil masa nak masak. lagi pula, nasi ni tak kacau kita. letak je dalam rice cooker tu. pergi la jenguk sekali dua, kacau nasi biar masaknya sekata...

3. Masuk kedai tiba-tiba tokei kedai cakap pes tomyam tak ada! masa tu mula la fikir nak tukar plan. ayam tu nak buat apa ya? masak kicap? masak merah? goreng berempah? minda suri rumah ni sentiasa berjalan dan berfikir. bukan mudah rupanya nak jadi suri rumah. dalam fikir tu kena pertimbangkan banyak perkara. abah tak suka masakan pedas, jadi ayam masak merah tak boleh buat. masak kicap kena beli kicap, nanti tak sampai 2 hari habis sebab adik aku sorang tu suka buat colek dengan pelam muda. nak buat masak lemak pulak kena mesin nyiur. tak reti guna mesin. lagipun malas nak perah santan. hehe. mak cakap, tangan orang yang selalu masuk dapur ni lembut, sebab selalu main santan. tapi kadang-kadang tu terfikir jugak nak buat yag mudah, iaitu goreng celup tepung! okay siap membeli, bermulalah proses memasak

4. Balik rumah terus sediakan bahan nak memasak. ni part paling leceh sebenarnya. kupas bawang, siang kan, potong ayam, potong sayur, rendam cili, kisar cili, perah santan dan lain-lain adalah benda yang memakan masa kita di dapur sebenarnya. kalau aku, aku suka kisar cili kering tu banyak-banyak. guna bawang besar lebih sikit, masukkan asam jawa yang tak berbiji tu secukupnya, belacan, kisar dan masak! kisar lebih sikit lepastu simpan. hari ni buat sambal ikan. esok guna buat asam pedas. tips memasukkan asam jawa semasa kisar ni sebenarnya memudahkan kerja. sekurang-kurangnya, sambal kita dah cukup masamnya. senang. kan lagi senang kisar asam sekali dengan cili berbanding perah asam? hehe. tapi masa memasak tu rasa lain la. kalau kurang, masukkan je asam keping.

5. Part merasa memang best. tapi ingat ya, kalau masak ayam atau daging, jangan masukkan garam selagi daging tak empuk. masukkan gula boleh. sebab mak kata, garam ni bagi daging liat. kicap pun sama la sebab kicap kan bergaram jugak. sebenarnya banyak tips di dapur ni. semuanya akan kita peroleh dengan mengalaminya sendiri. oh ya. aku suka merasa makanan sebab kalau aku buat tomyam contohnya, aku ambil mangkuk dan isi siap-siap kuah dan ayam daripada tomyam tu. merasa ke, memakan ek? haha. taipkali terkantoi, aku akan cakap, ni ha.. nak tengok ayam ni dah empuk ke belum... padahal ada 3 ketul ayam dalam mangkuk tu

6. Lepas hidang, tunggu jelah komen daripada juri yang ada. bayangkan kalau sepagian kita di dapur, tapi komen yang diterima agak mengecewakan. contohnya, tomyam ni kurang masam la, gulai ni cair sangat la, kenapa ikan goreng ni hancur? tak tunggu minyak panas dulu ke? kenapa sayur ni masin? angkat tuang ke, cubit-cubit garam ni? kenapa masak lemak ni manis? masak lemak tak perlu manis. dan blablabla. apa yang terjadi esoknya? orang yang asalnya malas memang akan bertambah malas ke dapur. haha. anak dara sekarang. haha

kesimpulannya, memasak ni susah ke, senang?

ada yang kata senang, ada yang kata susah. bagi aku, aku suka memasak. walaupun 3 jam di dapur, aku rasa puas hati dapat jamu orang dengan masakan aku. selamat masak masak anak dara sekalian!

oh yang terakhir! memasaklah dari hati. kadang-kadang kita tak perlu terlalu bergantung pada resepi. kita juga tak perlu tanya, garam banyak ni cukup ke tak, gula banyak ni cukup ke tak. bubuh je dulu. lama-lama kita sendiri dapat mengagak, kalau masakan ni pedas dan kuahnya periuk besar, garam kena bubuh banyak mana. ikut gerak hati ye!


Demi Masa

assalamualaikum

selamat tahun baru 2013! macam tak sedar kan masa berlalu meninggalkan kita? aku pernah baca dalam satu tulisan yang entah dari mana sumbernya (terlupa). kata penulis tu, kalau kita rasa masa berlalu dengan cepat dan kita seolah-olah tak sedar masa sudah berlalu, ertinya mungkin kita terlalu alpa, terlalu leka hingga masa yang sepatutnya diisi dengan perkara yang berfaedah, kita isi dengan perkara yang melalaikan. contoh yang terbaik macam ni la, adakah kita sedar yang masa sedang berlalu meninggalkan kita sedangkan kita hanya duduk di hadapan laptop, tweet sana tweet sini, update status dan upload gambar tanpa henti? aku rasa jawapannya tidak. kita sememangnya tidak sedar yang masa berlalu. bila tersedar, rupa-rupanya dh hampir 3 jam menelek laptop depan muka. tapi bagaimana pula kalau kita menghadiri majlis ilmu? belum apa-apa lagi dah tanya, pukul berapa ya kuliah ni habis? belum pensyarah atau penceramah mulakan perkongsian, kita di belakang tu dah menguap 5 kali. astaghfirullah. sering berlaku pada diri sendiri.

bukan sedikit peringatan yang diberi tentang penjagaan masa. teringin nak berkongsi satu kisah. satu hari tu aku terdengar ceramah di radio. kata penceramah tu, solat Isyak ni afdal dilewatkan. Allahuaklam kalau aku tersalah dengar. aku tanya la ustaz peribadi aku tu. katanya, kalau betul afdal dilewatkan, tu untuk orang yang selalu bangun tahajud. dia akan tidur dahulu dan kemudian bangun solat Isyak dan tahajud serta solat-solat sunat yang lain. tapi kalau kita sedar diri yang kita ni jenis payah bangun dari tidur, maka solatlah seawal waktu. tak baik lengahkan solat. ni pun berkaitan dengan penjagaan masa juga. akui, sering berlaku pada diri sendiri.

seorang manusia yang berjaya adalah manusia yang pandai menguruskan masa. diri kerdil ni selalu sangat merungut (which is very tak baik!) yang masa tak cukup. kenapala diri kerdil ni tak pernah fikir yang setiap manusia mempunyai 24 jam yang sama sedangkan ramai yang dah berjaya menguruskan masa dengan baik? ni baru sekadar bergelar pelajar, belum lagi bergelar guru. belum lagi bergelar isteri, belum lagi ibu. insaflah wahai manusia, saya menyeru kepada diri saya sendiri betapa hargailah masa. masa yang berlalu takkan kembali. kita takkan dapat kembali ke detik 20 Mei 2010 walaupun mungkin saat dan detik tu amat bermakna buat kita. kita juga takkan dapat mengembalikan masa bila kita sudah melepasinya.


time and tide wait for no man! 

Allah telah bersumpah demi masa dalam surah Al-Asr yang bermaksud,
"Demi masa, sesungguhnya manusia berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman & mengerjakan kebaikan serta saling berpesan (menasihati) untuk kebenaran & saling menasihati dengan kesabaran." [Al-Asr (103): 1-3]

hanya  mereka yang mengerti kepentingan masa sahaja yang dapat memanfaatkan masa. janganlah kita menjadi orang yang rugi, sebab nanti nyesal tau!

oh ya. Alhamdulillah aku lulus dengan cemerlang pada peperiksaan akhir yang lepas. pointer berapa tu, cukuplah aku katakan yang tu antara pointer tertinggi aku sepanjang pengajian. Alhamdulillah. semoga kedatangan tahun baru ni menjadikan aku insan yang lebih baik dunia dan akhirat, insyaALLAH.