Friendly Friends

February 29, 2012

Bersediakah Aku untuk Bernikah Khitbah?



assalamualaikum

topik yang tersangat lazim untuk disembangkan oleh remaja sekarang ialah tentang nikah khitbah atau dalam bahasa kita, nikah gantung. sana sini orang becakap pasal nikah khitbah. sana sini orang post dalam facebook pasal nikah khitbah. 

kalau soalan seperti tajuk di atas ditanyakan kepada aku, ikhlas, jawapan aku adalah aku masih tak bersedia untuk bergelar seorang isteri. gila kau. aku yang jenis hua ha ha ni, dok terlompat sana sini lagi nak jadi bini orang? memang la semua orang nak kawen, aku pun. tapi bukan pada umur 22 ni. sekurang-kurangnya 23 atau 24. 

masih banyak yang perlu aku baiki pasal diri aku. apa korang fikir kawen ni mudah? kenapa, dah puas berbakti kat mak abah? dah rasa kita selama ni dah jadi anak solehah untuk mak abah? pendapat orang masing-masing la kan. lagipun, jasa mak abah takkan mampu kita balas walau diberikan seumur hidup kita. tapi sekurang-kurangnya, aku nak mak abah merasa dulu hidup dengan aku masa aku kerja nanti. aku ada impian yang aku tanamkan khas untuk mak abah, khas untuk family aku. aku nak tunaikan impian tu dulu. aku tak mau terkejar-kejar nak kawen awal sedangkan aku belum sempurna menjadi seorang anak kepada mak abah aku.

definisi anak sempurna bagi aku mungkin berbeza dengan korang semua. sempurna bagi aku adalah bila masa aku tengok mak abah tersenyum bahagia bila aku berjaya. bila aku  dapat tunaikan impian mak abah walau mak abah hanya bercerita tentang keinginan depa. contohnya, bila mak cakap,' Seronok kan kalau dapat makan-makan, jalan-jalan tepi pantai...' petang tu jugak aku nak bawak mak. bila abah cakap,' Bila la abah dapat pi Danau Toba...' aku akn cuba tunaikan. abah mungkin tak ingat yang abah pernah bagitau aku yang abah teringin nak pegi Danau Toba. tapi aku ingat. dan aku masukkan impian abah sebagai impian top 10 dalam hidup aku. aku akan cuba sedaya upaya bawak abah ke sana. dan kalau ada rezeki, nak bawak seluruh keluarga. 

oh. kenapa sebak tiba-tiba ni?

ya. dan bercakap tentang si dia yang setia menanti sejak hampir 4 tahun lepas. sejak dia pegi training dah hampir 5 bulan, aku banyak berfikir. masa dia ada, masa tiap-tiap hari bersembang, bersms, kami macam orang lain. bincang pasal masa depan. tapi sejak aku dengar suara dia 3 minggu sekali ni, aku banyak berfikir. aku muhasabah diri. dia memang sangat baik dan sapa yang kenal dia pun takkan nafikan hal tu. dan lelaki baik ini dah pilih untuk tunggu aku. apa, aku takmau jadi baik jugak ke? aku nak jadi baik jugak. perkahwinan yang nak dibina bukan untuk sehari dua. tapi aku harap sampai syurga. banyak benda kena langsai dulu. dan banyak benda perlu dipelajari, perlu diamalkan. bukan sekadar nak kejar keseronokan hidup semata-mata.

kawen ni memang patut dipermudah. contohnya, jangan la letak harga hantaran macam nak jual kereta.. janganla buat kenduri grand sangat sampai berhutang sini sana... jangan la berhabis beribu raban semata-mata nak jadikan wedding tu wedding of the year.. tapi semua orang nakkan kenangan termanis sebagai permulaan berumah tangga. dan semua itu perlu masa. perlu duit. perlu ilmu. perlu agama. semua keperluan ni perlu disediakan oleh kedua-dua pihak. bukan sebab kau kawen dengan ustaz, kau tunggu masa dia nak tarbiyah ja. ce belajar sendiri dulu. dok fikir kawen, dosa sebelum kawen tu abah kita yang tanggung. dok fikir pasal nak bahagiakan suami tapi sebelum berkawen, dok pindahkan dosa kat abah kita. jangan. jangan buat macamtu.

aku bukan menentang nikah khitbah.  ia adalah pernikahan yang dibenarkan dalam syarak dan menjadi harus hukumnya bila dah rasa brsedia nak berumah tangga tapi masih ada kekangan seperti masih belajar dan kewangan tak mengizinkan. sapa yang nak nikah awal tu, aku sokong sangat. aku tumpang bahagia. tapi difikir balik, aku rasa, nikah aku takkan jadi khitbah sebab Amir dah kerja. insyaALLAH dia mampu sediakan keperluan semua tu. insyaALLAH. kita merancang Allah yang menentukan.

kenapa aku bercakap pasal nikah khitbah ni?


mak sedara aku post kat wall aku pasal nikah khitbah.

aku akan kawen. tapi bukan dalam masa terdekat. mungkin tahun depan atau depan lagi. tapi siapalah aku nak menidakkan takdir ye dak? kami merancang, Allah tentukan. Allahuaklam.


Pembelajaran Sepanjang Hayat

assalamualaikum

paham tak pepatah ni; rumah siap pahat berbunyi?
pernah paham tak konsep rezeki?
pernah ambik tahu tak pasal hak-hak manusia?

takkan tak tahu? musykil aku dibuatnya.

hari ni, aku belajar pasal manusia.

February 28, 2012

Mengandung.

assalamuaikum

obviously not me. jelas sekali bukan aku. bukan aku. bukan. tapi kakak ipar aku. haha. kenapa aku gelak bila dengar orang mengandung? sebab aku malu. serius.. aku tak tipu la. aku malu bila dengar ada orang mengandung. sebab aku kan cikgu sains... haha. shut up Qirah!

aku akan jadi mak lang dalam bulan Oktober ni, InsyaAllah. mak lang sounds so good. pertama kali nak dapat anak sedara buat aku teruja sikit. yela. selama ni berkongsi anak sedara dengan Amir. tiapkali kakak-kakak dia dapat baby, aku la antara insan paling seronok. kesian aku kan? yelah. adik-adik aku dah besar dah. dulu, mana aku merasa beli baju baby kat adik-adik aku. bila dah besar ni baru la boleh membeli sebab dah pegang duit sendiri. ha, lepas ni bolehla melabur untuk anak sedara aku. pak lang Amir, you are no longer pak su sorang-sorang okay. dalam family saya, kamu jadi pak lang.

kakak ipar aku tak mengidam. dia cuma selalu muntah. aku kesian kat dia. kesian lagi sebab ada adik ipar yang tak mampu membantu tapi hanya mampu memberi pandangan kesian tiapkali dia lepas muntah. dan tiapkali dia bercerita yang dia tak lalu makan, ni respon kami:

mak: ye ka.. takpalah Shida. nanti  nak makan apa, habaq kat mak.
kakak aku: kak Shida rehat tau. jangan buat kerja. suruh Qirah buat. kita rehat. 
aku: kesiannya....


aku hanya mampu ucapkan satu perkataan; kesian.

macamtu jugak bila dia muntah.

mak: Shida nanti makan serbuk kopi tu bagi hilang mual.
kakak aku: kak Shida okay tak? suruh Qirah bancuh air limau.
aku: kesiannya...

juga satu perkataan; kesiannya...

bila kakak ipar aku makan tak habis:

mak: tak lalu kueteow goreng ka? meh ambik tomyam mak.
kakak aku: kak Shida tak habis ke? jangan bagi Qirah.
aku: kesiannya...

dalam entri ni, ternyata kakak aku macam gorila yang selalu pekena aku dan aku gadis naif yang hanya mampu bersabar dan ucapkan kesian. aku tak reti la nak bagi nasihat macam-macam.. aku tak belajar pasal kehamilan ni semua. tak belajar. *geleng kepala*

err. aku harap baik kakak aku, abang aku atau kakak ipar aku tak jumpa blog ni. eeii takutnya. haha. sapa-sapa yang reveal link blog aku, siapla! aku tarik telinga nanti.



nak anak sedara cute macam ni. macam ni jugak-jugak!

Aku rasa Aku Silap Pilih...

assalamualaikum

aku rasa aku dah salah memilih...
ternyata aku masih punya pilihan lain
yang aku rasa lagi serasi dengan aku
tapi aku tak menyesal

jangan salah faham
aku tak cakap pasal suatu hubungan
aku tengah cakap pasal kerjaya
haha
aku tengah menjegilkan mata aku yang tak berapa nak besar ni
tengah siapkan minit mesyuarat
ada 10 semuanya tunggu disiapkan dalam masa terdekat
kalau aku lambat, kerja lain akan jugak tertangguh


dulu,
masa sekolah aku memang spesies penulisan
sains? sori.
tapi sekarang tersangkut dalam bidang sains sedangkan aku rasa linguistik lebih serasi
tapi kira ok la kan
sains dan linguistik kan bidang yang berbeza
boleh aku imbangkan peranan kedua-dua otak aku ni

tengok keserabutan dan kesibukan aku jadi setiausaha,
aku rasa aku boleh la jadi setiausaha kalau bosan jadi cikgu
haha
belum jadi cikgu dah fikir pasal bosan
takkan bosan punya
itu kerjaya pilihan

hidup perlu banyak pengalaman,
walau kita tak ada bakat, kita tetap kena cari pengalaman
tapi dengan adanya bakat, kita akan lebih maju menuju ke depan

dan mata,
mata semakin terjegil
 
makan budak! aummm!

 

February 27, 2012

Hantaran dah Siap.

assalamualaikum


tema ungu yoo
 

hand bag
 

close up bag

boleh tahan kreatif jugak ye aku ni. haha. ni semua hantaran yang aku gubah untuk abang aku kepada bakal isterinya (dah jadi isteri hampir 3 bulan lepas). abang aku bagi RM100 dan aku setelkan hantaran ni. tapi tetap ada baki. so, aku guna duit tu untuk beli dan gubah buah-buahan. last minute punya perancangan.

sireh junjung pun digubah sendiri oleh aku dan sepupu aku. jimat. dan aku seronok buat kerja menggubah dan menghias ni. sapa nak suruh pun boleh. free je asalkan aku tengah free. haha


February 22, 2012

Kehadiran Punat di Pipi dan Tips Mengecutkannya

assalamualaikum

aku tak boleh lama di sini. punat makin menyala. tanda kerja makin bertimbun. dengan bangganya dia menonjolkan diri sebijik besar di pipi tanda peminjam wajah ini dari Allah sedang berhadapan dengan longgokan kerja yang menanti untuk disiapkan.

dia sangat obvious.

rasa macam nak tempek muka dengan salotip je sebelum keluar.

tapi aku ada tips untuk kecutkan punat ni. kita boleh letak ubat gigi dalam temph sejam dua. tapi kan, menurut pengalaman aku la kan, jenama Colgate je berkesan dan tak buat kulit merah dan meradang. kulit pun tau meradang heh. insyaALLAH lepas tu dia akan makin kecut. kalau tak suka ubat gigi, boleh ambil kertas minyak, pastikan sama dengan warna kulit dan tempek atas tempat punat jahat tu. kalau malas jugak, ambik permanent market warna hitam, warnakan bagi jadi taik lalat hidup. sure comel dan menarik perhatian.

tapi kalau korang jenis tak suka perhatian, aku rasa jalan yang paling mudah ialah ambil magic pen dan lukis kelopak bunga di keliling punat jahat tu. nampak penuh kegadisan dan santun. cubalah!

mengarut betul. jangan layan aku. babai! mak panggil balik

February 20, 2012

Perlu ke Pre Wedding Photoshoot?

assalamualaikum

hai hai hai semua! aku baru menghabiskan amali olahraga hari ni. jiwa raga aku sangat tertekan sebab aku rasa aku tak perform kat starting block untuk 100 meter tu. frust ah frust. takpa cikgu. nanti perform masa hari sukan okay!

membelek-belek facebook, terlihat oleh aku akan album-album pre wedding. pendapat aku? oh. bergambar tu benda biasa. tapi aku kurang gemar dan terasa macam mulut aku otomatik mengeluh bila tengok bakal-bakal pengantin ni bergambar serupa dah kawin. dah pegang-pegang tangan, dah ada gambar betulkan kolar baju, ada gambar main rambut... ala, tak best la gini. tak elok la.. kan belum kawin lagi... lebih manis dan comel rasanya kalau bergambar duduk jauh-jauh, berdiri dengan dipisahkan sebatang pokok, nampak malu-malu... barulah pre wedding namanya. nanti dah nikah, kau nak buat apa pun orang tak kisah. tapi sebelum kawin ni, jomlah kita jaga adab dan batas...

ingat ye. bertunang tak menghalalkan sesuatu perhubungan intim antara lelaki dan perempuan. jangan la lagi leas ni pre wedding tapi gambar macam dah wedding... lepastu post pulak kat facebook. tayang kat dunia. malu la..

serius aku rasa benda ni menarik tapi masyarakat kita dah melampaui batas sepatutnya. macam aku cakap tadi, bergambar tak salah. tapi tonjolkanlah kebahagiaan tu dengan cara yang sewajarnya, bukannya berpimpin tangan singsing seluar masuk parit sama-sama.  ok aku tau mesti ada yang marah dengan teguran ni. tapi aku terpanggil untuk tegur.. macam aku cakap tadi la. kalau duduk renggang-renggang, nampak malu-malu lagi nampak sweet. nanti bila dah ada anak, tunjuk album kat anak, anak tanya, sebenarnya ibu dengan abah ni kawin bila? kenapa dalam gambar ni macam dah kawin?

apa kita nak jawab sedangkan kita beria nasihat dia suruh jaga diri?

February 18, 2012

Premium Beautiful

assalamualaikum

tadi kat facebook, ada sorang peniaga online ni tawarkan aku jadi ejen untuk korset ni. kalau ahli biasa, aku hanya dapat komisen 3 persen. tapi kalau aku keluarkan modal, satu jumlah yang besar amat untuk aku, aku akan dapat habuan lebih la. aku percaya dengan perniagaan ni cuma aku tak yakin untuk keluarkan modal yang amat besar. amat besar sampai kena buat loan dari bank. pada usia 22 tahun, adakah aku bersedia menggalas hutang dengan bank?

banyak benda kena fikir. kadang-kadang aku rasa nak tambah duit, kadang-kadang aku rasa, daripada aku buat loan untuk tu, baik aku buat loan untuk beli kereta. alanga-alang aku pun dah nak habis belajar. rasanya aku mampu untuk bayar ansuran kereta tu. aku ada dua tahun lagi untuk tamatkan pengajian dan Alhamdulillah, elaun sebagai bakal guru Sains agak lumayan. entah entah entah

nak legakan keserabutan, aku telefon abah. abah cakap, kakak aku berebut tv dengan abah lagi. haha. tergelak kejap. kakak aku yang sorang tu memang garang dan bersifat kuku besi sikit. kesian abah tak boleh tengok bola. insyaALLAH kalau ada rezeki lebih, cadangnya nak beli tv kecik-kecik sudahla sebijik lagi. letak kat dapur. mak abah memang suka lepak kat ruang rehat sebelah dapur. kadang-kadang abah teman mak yang selalu dapat order tepung talam sampai 5,6 talam. lewat pagi jugakla baru habis buat. kena ada tv untuk teman abah sama. oh romantik btul mak abah aku

oh. amir telefon petang tadi. dia akan masuk hutan lama sikit lepas ni. lepas tu, 7 April dia habis latihan. kami dok berkira-kira jugakla nak pegi mana dalam tempoh dia bercuti kejap tu. cadangnya nak photoshoot. pre wedding ke? haha. pre engagement boleh la.

oh ya pasal premium beautiful tu. ada sesiapa boleh beri pendapat tak? aku ni jenis suka berniaga so memang mudah sangat la terpengaruh dengan ajakan orang untuk berbisnes. uya, aku tau hang akan baca. nur yana pun. subaili jugak. ahh. meh nak bagitau exact amount. RM20 000. puas hati? haha.


oh ya. this is my premium beatiful mak and premium handsome abah. yang buak kecik tu anak kepada sepupu aku. yang berkahwin tu abang aku

Bersengkang Mata

assalamualaikum

ini baru namanya student life. tidur tak berapa nak cukup dan alarm henpon sentiasa snooze (bukan off terus) sebagaimana biasa menunjukkan keazaman luar biasa untuk bangun buat report kimia. aku sebal sikit bab report kimia, tak macam report biologi sebab kimia ada pengiraan, so tak boleh nak copy paste dari internet. sebab tu dalam masa 2 hari ni, aku berhempas pulas bangun awal sebab ada 3 report yang perlu dihantar kepada pensyarah.

dulu zaman sekolah, aku macam ni jugak. jenis tidur awal, lepas tu bangun awal (selalunya dalam pukul  3 pagi) dan lepas tu sta sampai pergi kelas dan tidur semula. tidur semula dalam kelas. tabiat buruk masa sekolah menengah. siap masa BM sekali tu, cikgu suruh aku salin semula hampir 5 muka surat latihan tatabahasa dalam buku sebab tulisan yang maha cakar ayam sampai tak ada bentuk. penat tau? tapi padan muka.

waktu prep malam, aku tak tidur. sebab kena jaga kelas. tapi bila jadual aku tak bertugas, kadang-kadang aku tak pegi prep langsung dan tidur dalam dorm. yela kan, nak berjaga awal pagi nanti. tabiat aku ni tak berubah. aku prefer bangun awal dan tidur awal. tapi kadang-kadang terbabas jugak tak bangun-bangun.

oh ya. kejap lagi azan, solat, pastu nak keluar joging lepas tu makan roti canai lepas tu joging balik maktab. sihat tak gaya hidup aku? dah lama teringin nak makan roti canai. sedapnya kalau dapat pekena 2 bijik roti kawen (roti biasa 1, roti telur 1). disebabkan mahu keluar, baik aku sambung taip report balik. bye! assalamualaikum

February 17, 2012

Sedingin Lavenda di Australia

assalamualaikum

dengan susah payah, (bahagian 'anak anjing' kat kaki ni sakit lepas latihan 100 meter kemarin), aku pergi bilik tv untuk menonton drama Dingin Lavenda. macam aku cakap, aku lagi suka cerita ni dari Vanila Coklat yang kebudakan tu. episod malam ni buat aku rasa meluat dekat Matthew. sebab aku tak suka watak dia. ce bagi watak dia kat lelaki lain, mungkin aku akan suka Jannah kahwin dengan Matthew. ni katanya lelaki Australia, tapi muka macam lelaki India je. tak sesuai!

hehe. Amir pernah tegur aku, selalu terbawa-bawa sangat dengan cerita yang aku tengok. tapi aku memang suka la dengan cerita ni. mungkin sebab dia macam Islamik kot. walaupun aku tak pernah baca novel dia, tapi memadai sekadar menonton drama, aku bagi 5 bintang kat cerita ni.

kesian tengok ayah Murni.. aku paling tak tahan tengok seorang ayah yang hidup dalam kesusahan, berharap anak dia akan berjaya untuk tebus balik maruah keluarga, tapi anak tu menghancurkan harapan dia. hampir-hampir aku nangis tadi tengok betapa kalutnya ayah Murni pergi rumah Jannah nak tanya adakah anak dia pun balik sama. dengan pakaian dia, dengan watak dia, memang sangat tacing. tapi aku malu la nak nangis. ada junior dalam bilik tv tu sama tadi. agaknya kalau aku sorang, memang tak tertahan dah.

Matthew tu kelakar la. plus, aku kurang gemar tengok lelaki muka macam budak. macam teddy bear. jahatnya aku. tapi biasala kan, taste masing-masing la kan. pastu kan, apa saja ayat romantis dia untuk Jannah buat aku rasa nak tergelak. bukan aku saja, adik-adik junior tadi pun tergelak. depa cakap, 'meluat.'

"Boleh Jannah masuk dalam kejap, bang?"
"Boleh... tapi jangan lama-lama tau. nanti abang rindu.."

huahahahahahaha.

aku kesian jugak kat Azhar tu. tapi sapa suruh putus tunang? ha, kan dah gila talak. lelaki ni memang. waktu dapat tak mau hargai. waktu dah tak ada, baru la terhegeh-hegeh nak cari. amboi cik Qirah, emonya! haha. tapi betulla. kesian jugak la kat dia. patutnya dia bersyukur sebab dapat Jannah. dahla lemah lembut, bijak... dan aku rasa Jannah tak pernah persoalkan langsung tentang perbezaan taraf pendidikan depa.

hehe. aku rasa, kemungkinan besar lepas ni aku akan minat bunga lavender. daisy and roses, goodbye!

February 16, 2012

Kegilaan Gadis Semasa


assalamualaikum

menurut pemerhatian aku, aku berpendapat bahawa barang-barang atau subjek yang akan akan senaraikan di bawah sedang menjadi kegilaan gadis semasa yang feminin. yang kurang feminin tu, bukannya tak suka. tapi mungkin takmau terlalu tunjuk, mungkin. elelelee, tapi dalam hati berharap ada yang puji kan?

hasil kajian aku ini diperoleh melalui pemerhatian terhadap responden aku iaitu kawan-kawan aku yang cikgu-to-be ni dan jugak beberapa orang kawan sekampung, sesekolah dan sepermainan.

1. Tudung bawal

Nama tudung bawal kembali melonjak naik dan mendapat tempat di hati gadis semasa. kalau aku, memang tudung bawal sentiasa mendapat tempat di hati. tudung bawal yang menjadi trend sekarang ni banyak jenis. ramai yang suka tudung bawal kosong yang tak ada sebarang aksesori (jenama femes yang kawan-kawan aku guna ialah jenama Kanggaro yang dibeli di Jitra Mall) dan jugak tudung bawal tone. harganya menyebabkan tudung bawal mampu dimiliki. dalam rm10-rm15 sahaja. sangat murah.

selain tu, tudung princess jugak menjadi kegilaan gadis semasa. aku ada dua helai. sahaja. teringin nak beli lagi tapi jenis ni mahal sikitla. oh. mahal banyak sebenarnya. range harga dalam rm35 dan ke atas. kurang mampu dimiliki remaja melainkan duit elaun atau PTPTN dah masuk.

bawal 2 tone.
picture kredit to Shawl4U.

2. Craft kain felt

aku pun suka! sangat chomel dan sangat berseni. antara benda yang boleh dihasilkan daripada kain felt ni ialah kerongsang dan handphone pouch. dok berkira-kira jugak nak beli starter pack tapi rasa sayang duit pulak. padahal hobi aku memang menggunting dan mengoyak. haha

kerongsang felt.
picture credit to syn-felt

tak apa. tunggu aku gunting buat nametag dan jahit kat tudung aku supaya saya takkan lupa pakai nametag bila masuk kelas ya!

3.Apam Polkadot

ke aku sorang je yang suka? sangat chomel dan kesimpulannya, gadis-gadis memang sukakan sesuatu yang chomel. aku pernah la mengedot apam ni, tapi aku dapat apam merekah. hancur hati. ada sapa-sapa nak bagi tips?


Kenapa Tak Perlu Cemburu dengan Siswa Siswi IPG

Assalamualaikum

raa terpanggil untuk menyuarakan pendapat. dan membela nasib bakal guru dari IPG. well, to be honest, pada mulanya, aku masuk ke IPG atas permintaan mak. abah tak kisah sangat sebab aku jugak dapat matrikulasi dan universiti lepas SPM tu. mak yang sungguh-sungguh mintak aku jadi cikgu. dalam terpaksa aku menurut. tapi sekarang aku dah jatuh cinta dengan profesion ni dan insyaALLAH sudah bersedia mendidik anak bangsa.

aku tau, ramai yang mempertikaikan kenapa siswa siswi dari IPG dapat elaun. kalau belajar kat universiti kena apply PTPTN kan? hanya segelintir je dapat biasiswa. sebab tu dipertikaikan kenapa budak IPG dapat elaun bulanan yang agal tebal dari kerajaan.

untuk pengetahuan semua, kami sebenarnya sudah mengikat kontrak dengan kerajaan. maknanya kami separa perkhidmatan. sepatutnya namanya gaji tapi disebabkan separa perkhidmatan, kami dapat elaun. tempoh kami belajar adalah agak lama, iaitu 5 tahun setengah, 4 tahun untuk ijazah dan setahun setengah untuk kursus persediaan. elaun yang kami dapat masa kursus persediaan ialah sebanyak RM430 sebulan. bila masuk ijazah, kami dapat kira-kira RM4500 pada tiap-tiap semester pertama dan kira-kira RM3500 pada tiap-tiap semester kedua. Alhamdulillah. yang kami dapat tu nilai bersih sebab kami tak perlu bayar yuran pengajian.

aku rasa setimpal la dengan apa yang kami lakukan di sini. macam tadi, aku dan kawan-kawan semester 5 lain baru lepas habis latihan olahraga. ada yang bertindak sebagai jurulatih, ada yang bertindak sebagai atlet. semua ni adalah latihan untuk kami aplikasikan kat sekolah nanti. tiap-tiap semester kami berlatih untuk aktiviti pengelolaan di sekolah. semester lepas, diwajibkan masuk badan beruniform. aku masuk Pandu Puteri. sebelum tu ada kelab permainan, aku masuk bola jaring dan bola baling. kami dilatih untuk menjadi guru. itu perbezaan bakal guru dari IPG dengan pelajar yang mengambil bidang pendidikan di universiti.

kalau tengok ijazah pun dah tahu profesion kami. kami pelajar Ijazah Sarjana Muda Perguruan dengan Kepujian, budak universiti Ijazah Sarjana Muda Pendidikan dengan Kepujian. tapi aku takmau banding tentang kualiti. sebab hakikatnya, guru tetap seorang guru walaupun dia mengajar sepatah perkataan. apatah lagi kita yang sememangnya akan bergelar guru.

ni semua rezeki masing-masing. apabila kerajaan memberi baucer buku kepada penuntut pengajian tinggi, ini buktinya korang dah dapat keistimewaan yang kami dapat selama ni. kami memang dapat elaun buku RM200 setiap tahun. dan adil la kan sekarang. ada pihak yang merungut,' Kenapa kami tak dapat elaun macam budak IPG'. kalau macamtu, adakah anda sudah bersedia untuk bergelar guru?

tugas guru dalam zaman sekarang bukannya mudah. kita sendiri tahu perangai budak-budak sekarang. makin ditunjuk ajar, makin kurang ajar. ya, hanya segelintir tapi yang segelintir inilah yang menjadi satu cabaran besar buat kami para pendidik. tugas guru membentuk peribadi manusia, bukan sekadar mengajar ilmu pengetahuan semata-mata. segala gerak geri kita diperhatikan masyarakat. macam kami, ada kalanya kami tak dibenarkan memakai jeans untuk keluar. kalau korang, sanggup tak? hehe. pakai seluar slack setiap masa. itu harga yang perlu dibayar untuk bergelar guru. pakaian, adab, percakapan, semua kena jaga.

oh tak. aku tak merungut. aku bangga dapat bergelar pendidik. sebab tugas itu mulia. dan janganlah lagi ada mulut-mulut yang cakap, nak cari bini kerja cikgu sebab kerja tetap masa, boleh jaga anak di rumah. hakikatnya, kerja cikgu memang berat. macam yang tertulis kat bawah ni:

kalau murid sakit, cikgu jadi doktor,
kalau ada pertandingan kat luar sekolah, cikgu jadi drebar,
kalau ada pertandingan bola, cikgu jadi jurulatih,
kalau pertandingan pidato, cikgu jadi hakim,
kalau murid bergaduh, cikgu jadi polis,
kalau nak bina pondok rehat, cikgu jadi kontraktor,
kalau nak lukis mural, cikgu jadi pelukis,
kalau ada jamuan, cikgu jadi chef,
kalau gotong royong, cikgu jadi tukang kebun,
kalau nak bayar yuran, cikgu jadi akauntan,
kalau makanan tak sedap, cikgu jadi pegawai kesihatan,
kalau semayang jemaah, cikgu jadi imam,
kalau murid tiada duit nak makan, cikgu atmnya,
kalau rambut murid panjang, cikgu jadi tukang guntingnya,
kalau nak belajar, cikgu jadi gurunya,
kalau nak hias kelas, cikgu jadi pereka hiasannya,
kalau murid tiada beribu bapa, cikgulah penggantinya!

banyak lagi tugas cikgu. maka, janganlah cemburu dengan kami. kami hanya insan yang menghadiri temuduga, ditapis berkali-berkali barulah ditempatkan di IPG. insyaALLAH, setiap pekerjaan adalah mulia selagi kita memperoleh wang halal dan anggap pekerjaan itu adalah satu ibadah. chill okay?

Yang Ikhlas,
Cikgu Shaqirah


cikgu Shaqirah sangat suka warna merah jambu!


aku ada dua name tag cikgu. satu mak sponsor, satu kakak aku sponsor. betapa tinggi harapan keluarga aku untuk melihat aku menjadi pendidik yang berwibawa.

February 15, 2012

Senam Seni Malaysia

assalamualaikum

hari ni hari yang sangat mencabar. dan telah mengubah hampir 50 peratus pendirian aku tentang alam dewasa.sebelum ni aku ingat, bila kita malu, kita akan malu seumur hidup. maklumlah aku orang yang jenis payah nak lupa sikit. tapi hari ni aku berjaya mengatasi fobia aku tu. aku duduk di barisan hadapan dan antara orang yang conduct senam seni malaysia!

pernah dengar tentang senam seni? sambil bersenam, kita menari. macam tagline dia cakap, 'Sihat ala Malaysia'. macam-macam jenis tarian yang ada. ada zapin, ada inang, ada sewang, ada sumazau, ada tarian India, ada tarian Cina, ada pergerakan silat dan lain-lain. kali pertama aku bersenam seni, masa aku ke SBP English in Camp. tingkatan 4. tapi sampai sekarang aku belum mahir.

hari ni turn girl kelas aku conduct senam seni dan akan diikut oleh beberapa kelas lain. sikit tak sikit, aku rasa dalam 80 orang mau ada! pakat bertolak, sikit punya tolak sampai buat 1 barisan memanjang  padahal laptop kecik je kat depan tu. dan aku antara insan yang tak mampu lari dari duduk depan dan tengah sebab tak ada tempat nak lari. gasaklah. aku buat mana aku terdaya.

dan sebagai mana yang aku jangka, penganjuran senam seni kami sangat kucar kacir! haha. aku pusing kiri dulu (guna alasan kidal), orang lain semua pusing kanan. pastu pakat jerit-jerit tanya mana arh yang betul. aku dengan confident menjerit,' Ikut dominan masing-masing ya! takpa takpa. yang penting kita enjoy!' habis lingkup aktiviti hari ni. aku mengalami rasa malu yang amat sangat. sumpah!

tapi habis je senam seni tu, aku gelak kuat-kuat dengan kawan-kawan kelas aku. nasib pensyarah tak marah sebab aku dan kawan-kawan dah menghancurkan aktiviti pagi ni. sebenarnya, kami bersenam seni sekali seminggu. seronok sebenarnya kalau kita tahu pergerakan dia. kalau tak berapa tau, jadi macam aku. tapi nak buat macam mana, tak ada seorang yang mengaku tahu walaupun tahu. jadi aku terpaksa la ke depan. lingkup lingkup..


jom la try senam seni. macam aerobik la jugak. best!

Ternyata Produk Pemutihan ini Berkesan!

assalamualaikum

selama ni aku guna produk Syahirah. alhamdulillah serasi dengan diri. tapi kenapa ya, makin banyak duit, makin kedekut nak beli sesuatu? padahal Syahirah ni tak mahal pun. sangat mampu dimiliki. tapi aku nak cari yang murah lagi!

2 minggu lepas, aku ikut kakak aku ke nat (bahasa utara. bahasa bakunya ialah pasar pagi). saja pegi kat bahagian kosmetik tiruan. kakak aku nak beli nutrien rambut. pastu makcik yang berniaga ni promot la kat aku satu sabun dan krim malam ni. sabun beras dan krim keluaran Thailand. harga dia murah sangat. seketul sabun RM2, krim tu RM5. mula-mula aku takut la jugak kan. yela. zaman sekolah dulu jerawat tak pernah berehat. takmau la berulang lagi. lagipun nanti nak mula mengajar. takut tak confident pulak. dalam aku berkira-kira nak beli ke tak tu kan, datangla sorang lagi makcik...

"Bagi saya sabun beras dengan krim tu 1 set. anak saya kirim. dia cakap, berkesan."

aku apalagi, terus pegang siap-siap 1 set lagi sebab aku tengok, krim tu tinggal lagi 2 je. rm7, tak rugi kot mencuba.

balik rumah, sabun tu aku kerat 8. aku bagi mak sikit. kakak aku takmau. dia nak terus guna Syahirah. pertama kali guna, mak oiii pedih amat! tapi muka rasa gebu lepas cuci, tak rasa pedih dah. lepas 2 hari guna, kulit aku serasi la dengan sabun ni.


kawan-kawan aku gelak bila aku cakap, sabun ni untuk putihkan kulit. depa kata aku gila, nak putih lagi. tapi aku tak rasa aku putih pun. lagipun, aku rasa dia melawan jerawat. last-last, orang gelakkan aku tu beli jugak. siap warning aku, walau tak berkesan, siapla aku! haha

macam mana? tak semestinya produk mahal tu berkesan tu kita dan tak semestinya juga benda murah tu tak berkualiti. setakat ni, aku taklah obses lagi nak tempek segala krim atau bedak atau apa-apa untuk mencantikkan wajah atau mekap. aku takut kulit wrinkle awal. chewah! sejak bila health and beauty conscious ni? tapi betul la. lagipun perempuan tak elok la bertempek sana sini.. cukup yang Allah ciptakan untuk kita. nanti kawen tak ada seri dah sebab selalu mekap! hehe

February 14, 2012

Vanila Coklat tak Best

assalamualaikum

best ke? asal malam selasa je, penuh wall facebook aku dengan status-status pasal cerita ni. aku ada tengok sekali je. ntah. kurang berminat. cerita yang klise. muda-muda ada pilihan sendiri, kena kahwin paksa dengan mak ayah. mula-mula tak suka, pastu sorang suka dulu, sorang makan hati. last-last, happy ever after. ending yang jugak klise.

jangan marah ye peminat Vanila Coklat! pendapat aku je.  bagi aku, golongan yang paling suka cerita ni semestinya remaja perempuan. yang lelaki tu aku tak tau la pulak. korang minat ke? haha

apa-apapun, walau sekali tengok, aku puji lakonan Aiman tu yang tak nampak kaku walaupun masih awal dalam bidang seni. good. takla nanti orang cakap, harapkan rupa je hensem tapi bakat tak ada.

kalau aku tak minat Vanila Coklat, apa aku minat?

aku bukannya tak tengok tv la. aku suka rancangan macam Majalah 3, rancangan masakan, dan jugak drama yang aku minat Dingin Lavenda. best. sampai sekarang aku tak boleh teka ending dia. adakah Jannah akan tetap dengan Azhar atau dengan Sir Matthew? hehe. aku lagi suka Azhar sebab muka dia kemelayuan. nampak macam lelaki berkarisma. tapi kalau mudah berubah hati pun tak guna jugak ye dak?

Aku yang Tak Pernah Sedih

assalamualaikum

ada orang pernah tanya aku, kenapa apa yang aku tulis macam semuanya hepi ja? oh. kecuali bila aku cakap aku homesick atau teringat kat amir. tak pernah ke aku rasa marah? sebab selalunya kan kita akan update kat blog..

jawapan aku, blog tempat public. dan ada benda yang sewajarnya jadi rahsia aku sahaja. cukup aku saja yang tahu. dan jugak Rafeah Izzati. dan beberapa kerat yang lain. sebab aku ni orangnya mudah. lepas marah, lepas aku bercerita atau menangis kat orang terdekat, aku akan lega. mana ada manusia yang tak pernah marah kan. tapi aku takmau la tulis kat tempat awam macam facebook atau blog ni. sebab kalau aku tulis sekalipun, bukannya benda tu setel. baik aku tulis benda best-best yang jadi kat aku.

menjadi mangsa fitnah bukannya sekali. dan aku sedar aku masih menjadi mangsa fitnah seseorang dan disebarkan kepada yang lain. tapi apa aku kisah? tak luak pun hidup aku. asal aku tahu asal-usul dan aku kenal siapa aku, aku tahu apa aku lakukan dan apa yang difitnahkan, semua tu takkan mampu buat aku menangis semalam. aku memang menangis, tapi sampat habis aku menangis tula. lepas tu, life aku return back to normal.

February 11, 2012

Pupel Liyana Mega Giveaway

assalamualaikum,


klik pada banner untuk ke entri penganjur.
hadiah yang disediakan jugak sangat awesome! ni senarai penaja serta hadiahnya:

Husna Lana, Wani Awin dan Nur Yana, anda ditag!
 

Merah merah merah

assalamualaikum

muka aku memang cepat merah. asal sejuk, dia merah. asal panas, dia merah. makan makanan pedas, dia merah. malu, dia merah. marah, dia merah. mengantuk, dia merah. kuku aku pun cepat react dengan suhu sejuk. tak sampai seminit dalam air-cond, kuku aku akan jadi warna pink terang. mulut aku pun. kalau orang lain, mulut akan merekah bila kering kan? aku tak. aku akan jadi merah. itu alasan kukuh kenapa pink, merah dan sewaktu dengannya sentiasa menjadi warna kegemaran aku. my color.

ada antara korang alami apa yang aku alami?

dulu, asal orang tegur pipi aku merah je, aku cepat-cepat gosok untuk hilangkan merah tu. tapi, makin digosok makin merah. hmm. macam tadi aku pegi tesco. baru je melangkah setapak dua masuk tesco, kawan aku tegur pipi aku dah merah. aku dah cuba banyak produk untuk hilangkan merah pipi aku.. nak kata sebab parut jerawat pun tak sebab kawasan lain yang berjerawat di muka tak merah pun. macam mana nak buat ya?

aku rasa macam budak-budak bila sikit-sikit pipi merah. sikit-sikit muka pink.. aku tak suka rasa diri aku macam budak-budak. oh ya. petang tadi juga aku beli kasut sukan baru. sebelum ni aku ada sepasang tapi dah dua tahun aku pakai dan selama tu jugak aku rasa tak selesa. kasut tu besar. saiz 5. tapi aku beli sebab warna yang tinggal hanya biru, saiz 4 (saiz aku) dan pink, saiz 5. disebabkan aku sangat anti warna biru, aku sanggup ambil kasut besar. warna pink. macam aku cakap; my color.

pastu adik aku nak kasut sukan. dia kaki gajah sikit. aku bagi la kasut tu. aku beli baru. ukur punya ukur, aku pakai saiz 3! malunya nak mengaku... tapi jenama dewasa la. bukan Kiki Lala okay. saiz 4 longgar di kaki aku walau aku cuba dengan stokin. aduhh.

sekarang, aku cuba sedaya upaya untuk tampil dewasa. dan sekarang juga, aku nak mintak pandangan, tips untuk kelihatan dewasa selain dari mekap tebal. oh, aku sangat tak suka mekap dan aku tak penah tau pasal mekap. recently, kawan-kawan aku asyik cakap pasal nak pilih sunblock yang sesuai. aku tak tau. dunia aku hanya pencuci muka dan baru belajar pakai krim malam (konon sebab bunyi macam dah dewasa). dan muka hanya dilapik bedak kompak. done.

hmm. aku bukan tak bersyukur dengan pemberian Allah. betulla. muka merah tak menganggu pun aktiviti harian aku. tapi agaknya, apa aku boleh buat ye kalau aku takmau muka cepat merah? ngada kan? hehe

tips please!


February 7, 2012

Shapeless Face

assalamualaikum

pusing belakang, roommate tengah buat tutorial Kimia. jenguk keluar tingkap, ada junior batch mana ntah tengah berpusing-pusing berhayun-hayun. berlatih menari agaknya. takpun tugasan PJ. agak terganggu dengan bunyi bising tu tapi cepat-cepat faham yang blok ni bukan aku punya. hehe

pusing depan balik, nampak laptop semata-mata. tak ada nota kuliah apatah lagi tutorial. Kimia. aku gelak besar. Kimia oh Kimia. nasib baik lecture esok sejam je. tapi lepas tu Fizik dua jam. pengsan.

banyak kerja sebenarnya. tapi entahla.

oh ya. kemarin keluar jalan-jalan dengan schoolmate, As dan Wani. ni gambar yang sempat aku ambik dari fesbuk Wani.




aku rasa orang sekeliling aku dah bosan dengar aku merungut pasal badan aku makin berisi. tapi betul la.. aku rasa muka aku macam tak ada bentuk dah. As cakap, dia rasa aku okey je. tak la berisi sangat pun. ntahla. pening jugak sebenarnya.

*betul ke muka aku tak ada bentuk?