Friendly Friends

April 30, 2011

Lagu-lagu Istimewa untuk Bangkit Lepas Putus Cinta

assalamualaikum

marahlah aku,marahlah aku!sobsobsob.mentang-mentanglah aku tak balik rumah...kena hafal teks public speaking 24-7...kafe tutup..duit makin kering..aku dihalang untuk tulis entry ye!siap ko cik Qirah!suke hati je tak bagi aku nulis blog.

tak kira.aku nak nulis jugak.kali ni aku nak bagi beberapa lagu yang boleh didengar oleh insan-insan yang putus cinta agar bangkit semula membina hidup baru.aku tau bukan mudah..tapi selama mana kita nak bersedih kan?okee.aku bagi tajuk dia dan sedikit petikan daripada lirik dia yang menarik perhatian aku.

1. Jar Of Hearts - Maddi Jane

 I know I can't take one more step towards you
Cause all that's waiting is regret
And don't you know I'm not your ghost anymore?
You lost the love
I loved the most

And I learned to live, half-alive

And now you want me one more time

Who do you think you are?

Runnin' round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

I hear you're asking all around

If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms

2. I Don't Love You - My Chemical Romance
  
Well, when you go
Don't ever think I'll make you try to stay
And maybe when you get back
I'll be off to find another way

And after all this time that you still owe
You're still the good-for-nothing I don't know
So take your gloves and get out
Better get out
While you can

When you go
Would you even turn to say
"I don't love you
Like I did
Yesterday"

Sometimes I cry so hard from pleading
So sick and tired of all the needless beating
But baby when they knock you
Down and out
It's where you oughta stay

And after all the blood that you still owe
Another dollar's just another blow
So fix your eyes and get up
Better get up
While you can
Whoa, whooa

3. I Will Survive - Gloria Gaynor

First I was afraid
I was petrified
Kept thinking I could never live
without you by my side
But I spent so many nights
thinking how you did me wrong
I grew strong
I learned how to carry on
and so you’re back
from outer space
I just walked in to find you here
with that sad look upon your face
I should have changed my stupid lock
I should have made you leave your key
If I had known for just one second
you’d be back to bother me

Go on now go walk out the door
just turn around now
’cause you’re not welcome anymore
weren’t you the one who tried to hurt me with goodbye
you think I’d crumble
you think I’d lay down and die
Oh no, not I
I will survive
as long as i know how to love
I know I will stay alive
I’ve got all my life to live
I’ve got all my love to give
and I’ll survive
I will survive

It took all the strength I had
not to fall apart
kept trying hard to mend
the pieces of my broken heart
and I spent oh so many nights
just feeling sorry for myself
I used to cry
Now I hold my head up high
and you see me
somebody new
I’m not that chained up little person
still in love with you
and so you felt like dropping in
and just expect me to be free
now I’m saving all my loving
for someone who’s loving me

4. Dunia Belum Berakhir - Shaden

Dunia belum berakhir
Bila kau putuskan aku
Masih banyak teman-temanku di sini
Menemaniku

Dunia belum berakhir
Bila kau putuskan aku
Wajahku juga nggak jelek-jelek amat
Ada yang mau

Ku pikir-pikir, ku pikir-pikir
Lebih baik aku menyingkir
Ku pikir-pikir, ku pikir-pikir
Lelah... ooh...

Dunia belum berakhir
Bila kau putuskan aku
Paling-paling juga kalau kamu mentok
Balik padaku


5. Laskar Pelangi - Nidji


menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang kuasa
cinta kita di dunia
selamanya
cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau hidup kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita
jangan sedih-sedih lagi tau!

April 28, 2011

mode busy

assalamualaikum

kalau aku betul-betul serius,ni akan jadi entri aku yang terakhir sampailah khamis depan.


semalam tension sangat.air tumpah atas kertas-kertas penting termasuk latihan Sains dan notes untuk public speaking.lemah semangat rasanya.pastu rini pegi kelas,pakat sibuk untuk pameran Sains hari Isnin Selasa Rabu depan.pastu report dan refleksi kena hantar Isnin depan.aku bertanding Rabu depan tapi sepatah pun aku takleh hafal lagi!

rini tak dapat balik rumah.call mak abah sambil nangis.adu.homesicknya.mak cakap takpe..kalau balik,nanti kerja kak Qirah tak jalan...sedihla...

rasa macam nak makan sekilo kismis sehari untuk bagi cepat menghafal!

tak suka tak suka

dahla final exam tak sampai dua minggu je lagi!berapalah agaknya pointer aku sem ni....

tau tau tau...doakan aku tau..serabut rasanya...

April 27, 2011

Mei Bulan Berkasih dan Bersayang

assalamualaikum

Mei memang sangat istimewa untuk aku.sebabnya banyak tapi antaranya:
1. Hari Ibu
masa aku kecik-kecik dulu,darjah dua tiga rasanya,dengan berbekalkan ingatan tulus ikhlas serta duit seringgit,aku pegi kedai Pak Ya kat seberang jalan untuk beli hadiah hari ibu untuk mak tercinta.masa tu aku fikir,semua benda boleh dijadikan hadiah asalkan berbalut.naif kan?kalau macam tu,teka apa yang aku beli untuk mak?


yes.aku beli pewarna makanan perisa pandan yang aku balut dengan kertas surat khabar dan aku tempelkan sekuntum bunga yang aku cabut dari bunga telur dalam pasu mak sendiri.so naive.tapi tu ingatan tulus ikhas dari little princess yang berusia 8 tahun.

bila masuk darjah 5,6..bila duit saku dah lebih,dah pandai menyimpan duit sikit,aku mula beli something yang tahan lama.contohnya senduk.oh pathetic.pernah jugak aku belikan mak gula sekilo.tapi mak cakap,kalau kak Qirah bagi gula,tu macam hadiah untuk semua la.sejak dari hari tu,aku beli barang yang hanya mak sorang je guna.contohnya,bedak klasik ni.kami panggil bedak nyonya. T____T


seronoknya bila ingat kenangan zaman kecik.masa tu,semua benda boleh jadi hadiah.mak terima dengan hati terbuka.cuma bila dah further study especially tahun-tahun peperiksaan utama macam PMR dan SPM,mak cakap,kejayaan kak Qirah adalah hadiah yang paling mak nak.oh.tacing.love u sangat-sangat my beautiful mom!

2. Hari Guru

hari kasih sayang juga yang disambut setiap 16 Mei.dulu masa zaman budak-budak,aku suka sangat ikut menyanyi lagu Kami Guru Malaysia.selepas beberapa tahun,kini aku menyanyikan lagu ni untuk diri sendiri.tapi dari dulu sampai sekarang,tak kira la berapa kali aku menyanyi lagu Kami Guru Malaysia ni,ada satu perasaan terharu,sebak,semangat dan terasa jiwa besar masa menyanyi!pertama kali aku menyanyi lagu ni sebagai seorang guru,aku nangis kot...*dalam hati ada taman:)

hadiah yang femes masa sekolah rendah ialah tisu dan sabun.haha.balut-balut kotak tisu tu pastu buat kad ucapan sendiri.bila dah masuk sekolah menengah,aku dan semua adik beradik aku berkongsi 1 kad,dan suruh adik aku yang still ada kat Sekolah Kebangsaan Abi tu pas kat cikgu-cikgu yang ada.kad itu berbunyi:

terima kasih kerana mendidik 6 generasi anak Encik Mat Isa dan Puan Wan Saodah
jasamu dikenang.
daripada: Mohd Iswan Shafiq
  Nur Sharija
    Nur Shaqirah
 Mohd Fikri
     Nur Farhannis
     Mohd Firdaus

macam tu la ceritanya.

3. Besday Amir
oh.ini peristiwa kasih sayang yang baru bermula kira-kira 3 tahun lalu.tahun pertama aku bagi tshirt.tahun kedua aku bagi wallet.tahun ni?ntahla.masih dalam perancangan sebab hujung semester aku takde duit sangat T_T.

kalau bagi doa tulus ikhlas je boleh tak bang?hahahahah.tak terkira harganya tu.haha.

4. Besday aku
oh.ini wajib untuk korang ingat dan raikan.haha.menjelang tarikh ni,bunga-bunga akan berkembang mekar secara serentak menandakan seorang puteri telah dilahirkan.sungguh.dengan berat yang takkan korang percaya dan warna kulit yang korang akan gelak,puteri tu kemudiannya berdukacita sebab tiapkali besday dia,dia wajib ada exam hari tu!sama ada ujian penggal di sekolah atau final exam setiap semester sekarang.

cane?mei memang best kan?best untuk guna duit beli hadiahs.haha.nanti bila aku dah kerja..dah ada family...semua ni aku akan dapat!hadiah hari ibu,hadiah hari guru,hadiah hari lahir dan hadiah hari lahir amir!dia wajib belanja aku makan besar!hahahahahahahahahaha



Fancy Illusionist 200 Followers Celebration Giveaway !

assalamualaikum

in the name of Allah, Most Gracious and Most Merciful.

lets join this Giveaway!to tell you,the prizes are superb!

There'll be 4 winners chosen using random.org and the prizes are :


First Prize & Second Prize :
- a luxury Cosme Decorte 8-pcs gift set !
The luxury 8-pcs gift set contains :
  • Moisture Liposome Cream 6g ,
  • AQ Nutritive Cream 10g , 
  • Moisture Liposome Essence sachet X 6
  •  AQ Gentle Pure Washing Foam 18ml, 
  • Whitelogist Day Advanced Whitening Daytime Protective Essence SPF12/PA+ 9ml,
  •  AQ Powder Foundation Meliority #301 (with sponge)
Third Prize :
  • - DKNY Be Delicious EDP Miniature 7ml
  • - DKNY Be Delicious Fresh Blossom EDP Miniature7ml

Fourth Prize :
- a samples + miniatures pack which consist of :
  • Nature & Co Pure White Lotion Light sachet X 2
  • Nature & Co Pure White Milky Lotion Light sachet X 2
  • Neutrogena Deep Clean Blackhead Eliminating Warming Treatment 5g
  • Chanel Precision Hydramax + Active Active Moisture Fluid 2.5ml
  • Benefit You Rebel Lite Tinted Moisturizer 3.5ml
  • Benefit That Gal Brightening Face Primer 3.5ml X2 (which are half of original size)
  • RMK Make Up Base sachet
  • Shu Uemura White Recovery EX+ Brightening Cleansing Oil 50ml
i use Syahirah Beauty Cream as a foundation before putting Syahirah compact powder.no BB cream.no artificial mask and i trust Syahirah as my total skin care.hehe*promoting

How To join The Giveaway ?
Mandatory entry : 
- You must be a follower of my blog (If you don't know how to follow a blog , see here or here )-----------> done!

Extra entires : 
+1 entry  Tell me what is your favorite foundation / bb cream / skin care item.
+5 entries  Blog about this giveaway

Contest rules : 
- Open to international followers
- Contest ends at midnight ,28th May 2011 (Kuala Lumpur time)
- Comment below the post with this format :

Follower ID :
Email :
I've blogged about the giveaway at :
My favorite foundation / bb cream / skin care item is : 

interesting rite?what are you waiting for??lets grab this golden chance,now!!

I Need Motivation!

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insya Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2

Insya Allah x3
Insya Allah we’ll find the way 

this is the song that i play continuously.masa tengah iron baju pon aku tak kisahkan orang lain dan terus menyanyi.masa dalam bilik air apatah lagi walau dalam hati.memang ni bagi motivasi sungguh-sungguh kat aku!

tadi pegi jumpa Dr. Siva untuk berlatih public speaking.oh.banyaknya kelemahan yang perlu aku baiki terutamanya speeding aku bercakap.lajuuu.

previously,aku memang nyanyuk sampai tak sedar hari perlawanan tu Rabu dan Khamis.aku ingatkan Isnin ngan Selasa.teruk betul.mata ni menipu tuannya.mentang-mentanglah aku pinjam kau,kau sombong ye..haha.apa-apapun,salah sendiri sebab careless.nasib baik aku belum gabra sebab ingatkan hari tu makin dekat.

apa-apa pun,aku hanya ada 5 hari untuk hafal teks yang bagi aku kurang mencukupi...dengan nak prepare untuk impromptu speech lagi..takut tapi akan cuba yang terbaik!ni pengalaman yang bagus untuk aku,InsyaAllah.
*babai.mahu segera ke perjumpaan pandu puteri.petang ni para puteri kena tolong pengakap buat gajet.

April 26, 2011

Rahsia Bentuk Tanda Tangan

assalamualaikum

meh kita janji sama-sama yang kita akan bayangkan tanda tangan kita dulu baru kita tengok penerangan dia.boleh?takut nanti ada yang ngelat.terus tengok penerangan yang baik-baik pastu mengaku tanda tangan sendiri.haha
aku?disebabkan aku kidal,tanda tangan aku senget naik atas ke sebelah kanan.ada satu garisan di bawah tanda tangan serta ada titik di hujung garisan.pastu sebenarnya aku rasa,tanda tangan aku bertulis Qirah tapi bentuk dia tak macam Qirah.macam apetah!



korang?

1. Satu garisan di bawah tanda tangan
- Seorang yang sangat yakin
- Ada personaliti yang hebat
- Agak mementingkan diri sendiri
- Percaya bahawa kebahagiaan dalam hidup sangat perlu

2. Dua titik di bawah tanda tangan
- Anda romantik
- Mudah bertukar pasangan macam tukar baju-
- Memilih kecantikan (bagi lelaki)
- Sentiasa berusaha untuk kelihatan cantik (bagi wanita)
- Mudah menarik perhatian orang untuk berdamping

3. Satu titik di bawah tanda tangan

- Anda kelihatan mudah dan tenang
- Cepat hilang kepercayaan pada orang anda percayai apabila dikhianati

4. Tiada garisan/titik di bawah tanda tangan
- Seronok dengan kehidupan
- Ikut gaya dan cara sendiri
- Kurang memberikan perhatian pada pandangan orang lain

5. Tanda tangan yang tiada kaitan dengan nama
- Anda sentiasa berusaha supaya smart
- Suka berselindung
- Jarang mengambil pandangan orang lain sebagai panduan hidup
- Yakin dengan kebolehan diri sendiri

6. Tanda tangan berasaskan ejaan nama tapi sukar nampak 
- Anda cerdik tapi kurang hendak berfikir
- Anda cepat menukar pandangan dan idea

7. Tanda tangan huruf satu-satu, tidak bersambung
- Seorang yang sangat prihatin
- Tidak pentingkan diri sendiri
- Sanggup berkorban apa saja untuk orang lain
- Seorang pemikir
- Seorang yang mudah serik

8. Tanda tangan ikut ejaan nama dengan huruf yang jelas
- Seorang yang sangat baik
- Boleh menyesuaikan diri dalam apa juga keadaan atau dengan siapa saja anda berurusan
- Tegas dengan pendapat sendiri
- Ada semangat yang tinggi

ni semua adalah ilmu grafologi iaitu ilmu yang mengkaji perkaitan antara bentuk tulisan dengan personaliti.aku memang sangat berminat dalam topik ni dan InshaAllah kalau tak ada aral,kita bertemu lagi dalam entri seterusnya!

Dicium 13 kali!

assalamualaikum

bayangkan apa yang terjadi pada korang kalau korang dicium sebanyak 13 kali dalam masa hanya sekejap?aku rasa macam tak suci je..tapi nikmat dia,Allah yang tahu!

sapa cakap tak kawen takleh kiss?haha.gabra kau..

tapi kiss yang paling masyuk bila kiss ni diberi secara percuma.paling paling masyuk kalau tak payah mintak,dapat free je!korang ade?hah..sila jangan jeles!

 thanks to Hafizah Mustaffa sebab bagi 8 kisses!dark choc,like like like!
almond kisses.oh Farah Shahela...i got 5 kisses from you!

thanks a bunch dears!dapatlah aku merasa hershey kisses selepas lama kempunan.

whoiii!kiss sebelum kawen tu hareem la!jangan try-try pulak.sekeh baru tau.ni je kisses yang dibenarkan.hershey kisses.cubalah hari ini dan alamilah sensasinya.

ada berjuta-juta lemon...

Sabar

assalamualaikum

ntah angin mana yang masuk badan malam ni.rasa hangin je.pegi bilik stadi,ada Indian yang tersadung kaki pada wayar laptop,terlucut dari soket,aku geram jugakla sebab pastu dia jalan slambe je padahal dia berhenti buang wayar yang tersangkut kat kaki.kotlah nak mintak maaf ke,nak pasang balik ke..kalau sebelum-sebelum ni rasanya aku akan chill je tapi malangnya dia sebab aku tengah marah,so aku jeling dia.ah.garangnya Qirah!
bilik stadi sangat bising.aku hilang ilham nak tulis teks publc speaking.dahla aku slow bab-bab menghafal ni.tolongla.tolong tolong dan tolong.kalau anda nak bergelak ketawa tapi nak duduk dalam aircond,pegi kat bilik serbaguna.sana aircond lagi kuat.gelak la sepuas hati.takde orang nak marah.

sepatutnya bila aku marah,aku tak boleh telefon amir sebab nanti free je dia kena tempias.tapi malam ni dia cool je,dia diam..selalunya mengusik.lama-lama dia cakap macam ni:

nur shaqirah... (jarang nama aku dipanggil penuh melainkan ada dia nak tegur)
ye..(nada malas)
assalamualaikum....
waalaikumussalam...(dengan rasa malu)
kenapa emosi malam ni....?
ha???

oh.malunya aku sebab marah-marah.lebih malu dengan Allah sebab terlalu turutkan emosi.sabar nur shaqirah...sabar...biarkan lalang bergoyang mengikut angin asalkan kita tetap menjadi pohon yang teguh berdiri walaupun dilanda taufan...

April 25, 2011

Good Luck!

assalamualaikum

dear,good luck for tomorrow! i know u can do it well!its for ur future and mine as well.
*blush



April 24, 2011

Masih Jauh di Hadapan

assalamualaikum

semua orang yang masih belajar sekarang ni dalam mode exam kan?aku je tak sedar diri.esok ada paper Hubungan Etnik tapi aku hanya ulangkaji certain-certain bab yang aku uncertain.haha.oh,adakah episod keluar dewan peperiksaan awal akan berulang hanya sebab aku malas nak berfikir dan menggoreng?
frust jugak sebab 3-5 Mei nanti aku kena pegi Public Speaking tapi 3,4 tu adalah hari terbuka.budak Sains akan buat magic-magic dengan pakai lab coat yang aku rasa cute je.aku tak ada hari tu.sedih.

apa-apa pun,masa depan masih terlalu jauh di hadapan dan tak perlu kita beratkan kepala memikir sedangkan kita mash ada harapan untuk membaiki apa yang sedang berlaku.

lupakan yang lain.

menjelang kedewasaan,aku belajar yang ada hubungan yang dahulunya keruh, selepas beberapa tahun,tiba-tiba muncul keajaiban dan hubungan tu pulih.tapi ada jugak yang hampir 5 tahun atau lebih,hubungan tu ternoktah di situ saja.aku ingatkan diri,masa kita rasa down amat dulu sebab bermasam muka atau berselisih pendapat dengan orang lain,sabar,kalau kita salah kita mintak maaf...tapi kalau masih tak diendahkan,beri dia masa.

Allah tak takdirkan manusia untuk bermusuh melainkan mereka sendiri tak tahu nak jaga hubungan sesama sendiri.

kadang-kadang aku muhasabah diri jugak,mungkin hubungan dengan manusia tidak akrab sebab hubungan dengan Allah sendiri kita tak jaga betul-betul...pasti ada kesilapan di mana-mana...

jom baiki diri!

matahari pagi tadi.Subhanallah.sangat cantik ciptaan Allah!

kadang-kadang Allah hilangkan matahari, seketika, kita mengeluh..meratapi kehilangan satu bahagia..
kemudian Allah datangkan hujan, kita makin bersedih dan berfikir, adakah bahagia takkan lagi menjelma?

kemudian Dia hadirkan pelangi, indah..kita ketawa suka. inilah harga ujian yang kita bayar untuk mendapat keindahan selepas diduga!




Pengikat Kasih

assalamualaikum

22 April lepas birthday abang sulung aku.aku balik rumah sebab nak buat celebration sikit sebab besday kakak aku 16 April dan birthday adik bongsu aku 11 April.sebagai orang yang tak diraikan, oh sedihnya ayat, aku la yang kena masak.ni masakan-masakan simple yang aku rasa buruk dan tak payah nak kongsi resepi.haha

ikan rebus campur kerisik campur perahan limau nipis campur tomato campur cabai besar campur gula garam dan sedikit cuka

masak lemak labu.

special menu: daging + tulang rusuk campur rebung.

kena jadi anak dara pingitan sat sebab urusan dari beli daging sampaila menghidang serah kat aku.cuma bila nak makan je mak masuk buat jus.oh.

pastu bila petang,kami celebrate birthday mereka mereka.its a super delicious cake and i was tempted to take more than 2 slices!


oh.btw,tahniah buat adik aku, Fikri sebab dapat nombor satu dalam kelas!we are very proud of you!SPM nanti buat yang terbaik.semoga cita-cita nak jadi Pereka Grafik menjadi kenyataan! 

it so good to be at home.

April 20, 2011

Double the Joy, Double the Happiness!

assalamualaikum

matahari terik memancar-mancar.tiada langsung tanda-tanda bahawa hari akan hujan.aku termenung di tepi birai katil sambil mengeluh perlahan.kenapa mesti ada kelas hari ni sedangkan hatiku sedang rawan.chewah!haha
hebat tak aku bersastera?haha.ada bakat tulis cerpen tak?ada la sorang cikgu dari sebuah IPG ni ajak aku kolaborasi untuk terbitkan buku gabungan cerpen.aku geleng kepala cepat-cepat sebab sedar keupayaan diri tapi diam-diam sebenarnya aku dah mula menulis.haha

hari ni sangat seronok sebab aku dapat ole-oleh dari Japan.bermonolog dalam hati seorang diri,' tak dapat pegi oversea,tumpang tuah kawan sudah...' 

ole-ole dari Japan dah dapat.Poland dah dapat.Jerman tu senyap je...?hahaha

thanks a bunch Hanis!ありがとう!

ni yang Hanis poskan untuk aku

 tadaa!!! sale in Japan only
 tau je kan aku suka pink!

 love u lots dear!

 ada coklat dari Japan sama

baguih...pusing kepala dia ada lubang!

thanks Hanis!you really made my day!

pastu petangnya aku ada Public Speaking yang aku cerita tu..Alhamdulillah,Allah lepaskan simpulan di lidah ni agar orang lain dapat memahami percakapan aku...Alhamdulillah..selepas aku merapu meraban,aku dapat 1st place dan InshaAllah kalau tak ada aral,aku akan wakil IPG aku ni ke Pertandingan Public Speaking Piala Datin Rosmah..

Thank you Allah!

Public Speaking

assalamualaikum

have i told u that i'll be having my public speaking tomorrow? 
the purpose of this COMPETITION is to choose the representative to Girl Guides conference in KL perhaps.

and also have i told you that i left my speaking skills long long time ago?

gosh.

would anyone detect my grammatical error?haha

would anyone detect my ridiculous ideas?

haha.what have i told u before?smile...haha

pity me.

anyway,i don't hope for the representation but i hope that the ideas will flow like water.hoping that my tongue will not twist tomorrow

pray for me!



April 19, 2011

Jangan Lepaskan!

Bila ketemu sama orang baik… Jangan lepaskan teruslah belajar dan ikuti jalannya!
Ketemu dengan orang bijak… Jangan Lepaskan ikuti nasihatnya…
Ketemu dengan mereka yang pandai.. Jangan lepaskan belajarlah dengannya…
Ketemu dengan pasangan hidupmu.. Jangan Lepaskan teruslah bersamanya…
Ketemu dengan guru yang arif, .. Jangan lepaskan sering-sering dengar petunjuknya..
Ketemu dengan pekerjaan yang cocok.. Jangan lepaskan teruskan perjuanganmu
Ketemu dengan kesempatan yang baik.. Jangan lepaskan ambil peluang yang ada dan berjuanglah..
Ketemu dengan sahabat yang baik.. Jangan lepaskan teruskan persahabatanmu
Mendapat keluarga yang mendukung.. Jangan lepaskan cintailah mereka sepenuh hatimu..
Musuh-musuhmu membenci dan memusuhi mu… Jangan lepaskan untuk selalu menyayangi dan mencintai mereka..
Orang lain sirik dan dengki kepadamu.. Jangan lepaskan teruslah berusaha menyentuh hati dan membimbing mereka……. 
Orang-orang tidak menghiraukanmu… Jangan Lepaskan teruslah memperhatikan mereka… Orang-orang tidak suka kepadamu..
Jangan lepaskan anggap mereka guru terbaik untuk kesabaranmu
Orang-orang memaki dirimu.. Jangan lepaskan semua itu adalah pelajaran terbesar untuk melatih emosimu…


Bila sudah tidak dapat bermanfaat bagimu…… lepaskanlah…
Bila kesempatan itu sudah berlalu… lepaskanlah……
Bila sesuatu itu menyakitkan.. lepaskanlah……
Bila sesuatu itu melukai…. lepaskanlah……..
Bila sesuatu itu menakutkan dan menghantuimu…… lepaskanlah…….
Bila seseorang itu tidak bisa berubah….. lepaskanlah……..
Bila sesuatu telah berubah…… lepaskanlah………
Bila seseorang tidak dapat lagi memenuhi keinginanmu… lepaskanlah……
Melepas bukan bererti kehilangan….
Melepas yang negatif akan mendapatkan yang positif.
kalau sudah dapat yang positif.. JANGAN LEPASKAN….
Menyedari segala sesuatu pasti berubah tetapi bukan bererti harus pasrah…..
Menyedari segala sesuatu tidak kekal, tetapi bukan bererti tidak ada usaha…
Maka teruslah berusaha…. dan sedar…..

Bila kebajikan ada di depan matamu…JANGAN LEPASKAN
Bila hal yang indah terpajang di matamu… JANGAN LEPASKAN…
tetapi tidak perlu sampai DI LEKATI……
Bila sudah tidak dapat lagi membahagiakan. mengapa tidak di LEPASKAN…
agar akan datang lagi kebahagiaan yang baru……. dan JANGAN LEPASKAN… sampai LEPAS sendiri…


Ujian : Bukan Untuk Dikesalkan

assalamualaikum

bukan sekali diri diuji dalam seminggu dua ni.tapi aku cuba positifkan diri bahawa ni semua adalah ujian Allah untuk memastikan bahawa aku layak mendapat pangkat 'manusia tabah,cekal dan waja'.ni baru ujian dunia..siapalah aku untuk melatah.

malangnya,aku manusia yang terlalu cepat tersentuh.sikit-sikit nak nangis.kadang-kadang marah jugak dengan diri sendiri yang mudah menangis.tapi bukanlah tu lumrah wanita?air mata adalah senjata tapi bagi aku,air mata ni jugak menggambarkan beapa terkilannya hati bila orang ambil kesempatan atas kelembutan kita.no.aku bukan lemah lembut.aku garang:)

tapi pernah tak korang dengar yang wanita yang paling garang adalah wanita yang paling lembut hatinya?

aku cuba sabar.semua ni ada hikmahnya.teringat kisah masa tingkatan 4 dulu masa Cikgu Nik dah pilih aku untuk jadi MC Hari Anugerah Cemerlang SMSAH,Sultan Kedah berangkat mencemar duli.aku seronok.bukan calang-calang orang akan terpilih untuk mengacarakan majlis.aku berhenti makan tembikai sebab nak jaga suara.konon-kononnya la kan?aku tak minum air ais hampr seminggu.tapi takdir Allah tak siapa tahu.

tiba-tiba aku dikejutkan dengan berita yang ada sorang cikgu lain yang pegang bidang pengacaraan sekolah pilih orang lain dah.aku sedih sangat.sangat-sangat sebab aku berharap yang terbaik dan aku dah lakukan macam-macm cara untuk jaga suara.lama jugak aku bersedih sampailah satu hari Madam Art bagitau aku yang dia pilih aku wakil sekolah untuk English in Camp di Johor.

aku anggap ni sebagai satu hikmah yang amat besar atas ujian yang Dia beri.Dia ganti sesuatu yang lebih bermakna untuk aku.tambah aku bersyukur sebab masa Tingkatan 5,sekali lagi aku terpilih untuk mengacarakan majlis tu dan kali ni aku betul-betul mampu menjayakan acara.Alhamdullilah...hadiah atas ujian sebelum-sebelum ni.

kita hanya perlu percaya bahawa hikmah ujian tu tetap ada,cuma cepat atau lambat.

berhenti menangis sayang...

Get It Right

assalamualaikum


What have I done? I wish I could
Away from this ship goin’ under
Just tryin’ to help, hurt everyone
Now I feel the weight of the world is
On my shoulders

What can you do when your good isn’t good enough?
When all that you touch tumbles down?
‘Cause my best intentions keep making a mess of things
I just wanna fix it somehow

But how many it times will it take?
Oh, how many times will it take for me?
To get it right
To get it ri-igh-ight

Can I start again with my faith shaken?
‘Cause I can’t go back and undo this
I just have to stay and face my mistakes
But if I get stronger and wiser
I’ll get through this

What can you do when your good isn’t good enough?
When all that you touch tumbles down?
‘Cause my best intentions keep making a mess of things
I just wanna fix it somehow

But how many it times will it take?
Oh, how many times will it take for me?
To get it right
To get it ri-igh-ight

So I throw up my fist
I will punch in the air
And accept the truth that sometimes life isn’t fair
Yeah, I’ll send out a wish
Yeah, I’ll send up a prayer
And finally, someone will see
How much I care!

What can you do when your good isn’t good enough?
When all that you touch tumbles down?
‘Cause my best intentions keep making a mess of things
I just wanna fix it somehow

But how many it times will it take?
Oh, how many times will it take for me?
To get it right
To get it ri-igh-ight


April 18, 2011

Soal Jodoh Tak Siapa Tahu

assalamualaikum

berpegang pada prinsip berusaha,bertahan,berdoa dan bertawakal membuatkan aku masih bersama dia.tapi soal jodoh tak siapa tahu.baik aku atau dia,hanya mampu berdoa agar dipanjangkan jodoh dan berusaha untuk bertahan.

gaduh benda biasa.biasa.adat dan lumrah.tapi bila gaduh mesti salah seorang kena waras dan tidak mengikut emosi.selalunya lelaki mengalah tapi tak salah kalau ada masanya perempuan mengalah.mungkin apabila mengalah,kita dapat melembutkan hati dia yang tengah panas tu.terpulang pada cara masing-masing.


kita mungkin bercinta dengan orang lain,brtunang dengan orang,kawen dengan orang lain tapi tanyalah kepada mana-mana pasangan yang bercinta,mesti ikrar kesetiaan sehidup semati pernah dilafazkan.tapi takdir Allah tak mampu kita lawan.perempuan selalunya akan berjanji pada diri sendiri bahawa 'sekali kapel biarlah kekal hanya bersama dia'.lelaki aku tak tau.jangan tanya.haha


bersedia menghadapi sebarang kemungkinan.soal jodoh tak siapa tahu.bagi yang dah ketemu,jagalah dia baik-baik..berdoalah agar dia untuk kita.kalau yang belum ketemu,doalah agar bertemu yang terbaik.


Ashraf Muslim sudah nak bertunang??oh frust.

Ikan patin liar diakui mahal

JERANTUT 17 April - Harga ikan patin liar diakui mahal di pasaran berikutan spesies berkenaan sukar diperolehi selain rasanya yang enak.
Perkara itu diakui seorang nelayan Sungai Tembeling, Adenan Nipah, 55, yang menjadikan kerja-kerja menangkap ikan air tawar sebagai sumber pendapatannya sejak 35 tahun lalu.
Menurutnya, ikan patin merupakan antara spesies paling laris di pasaran pada masa kini.
''Kebiasaannya, saya menjual ikan patin muncung dan patin buah dengan harga antara RM100 hingga RM120 sekilogram, malah boleh mencecah hingga RM150 sekilogram berdasarkan permintaan," katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di Kampung Pagi, dekat sini baru-baru ini.
Adenan mengulas laporan akhbar baru-baru ini berhubung sekumpulan pelanggan yang dikenakan bayaran RM13,000 bagi hidangan ikan patin ketika makan tengah hari di sebuah restoran di bandar Temerloh, baru-baru ini.
Adenan yang mempunyai permit menangkap ikan air tawar daripada Jabatan Perikanan berkata, kadangkala pelanggan menganggap penjual ikan patin sengaja menaikkan harga untuk mengaut keuntungan tanpa memikirkan kesukaran menangkap spesies berkenaan.
Jelasnya, kelazatan ikan patin sungai berbeza dengan spesies yang diternak di kolam dan sangkar sehingga ia mendapat permintaan tinggi dalam kalangan pengusaha restoran, hotel dan chalet di Taman Negara dan bandar Jerantut.
''Jika nelayan sungai di sini menjual RM120 sekilogram, bermakna pengusaha restoran atau hotel perlu menjual dengan kadar melebihi harga belian.
''Kami dan pengusaha restoran bukan berniat untuk mengaut keuntungan, tetapi pelanggan perlu memahami yang spesies ini memang mahal dan berkualiti," jelasnya.
Seorang penduduk, Mohammad Razman Sidek, 36, berkata, dia pernah terperangkap dengan harga ikan patin sungai yang dimasak tempoyak ketika makan tengah hari bersama keluarganya di sebuah restoran bandar ini.
''Setelah dikira kembali memang munasabah saya kena bayar RM350 untuk hidangan seramai lapan ahli keluarga kami dengan kadar antara RM35 hingga RM40 seketul ikan patin," katanya.
Sehubungan itu, dia menyarankan setiap pelanggan perlu bertanya terlebih dahulu harga ikan patin sungai sebelum memesan masakan tersebut.

credit: Utusan Online

Tips Membuat Perbentangan dalam Kelas

assalamualaikum

sekadar mahu berkongsi sedikit pengalaman dan ilmu yang hakikatnya tidak seberapa.oh ya.sebagai pelajar,kita mesti selalu kena buat perbentangan kan?dari sekolah dulu lagi cikgu dah suruh kita ke depan untuk buat perbentangan,bila dah ke IPT apatah lagi kan?

bagaimana untuk kelihatan bersedia semasa perbentangan?

hakikatnya ada perbentangan secara spontan dan ada juga yang memerlukan persediaan.tapi kalau dalam keadaan benar-benar tidak bersedia,ada tips yang kita sama-sama boleh praktikkan!

1.   Elakkan vocalizer 
vocalizer atau dalam bahasa mudah ialah menyebut aaaa.... atau ehmmmm..... atau errrr..... semasa tengah bercakap.penyebutan vocalizer ni menyebabkan kita kelihatan sangat tidak bersedia dan jelas menunjukkan kita tidak ada idea.adalah lebih baik kalau kita tak ada idea tapi kita diam sebentar.senyum,tengok audience dan insyaALLAH ada idea yang datang melintas!yang penting senyum.sebab bila kita senyum,secara tak langsung kita dapat tenangkan diri dan audience akan yakin dengan kita walaupun kita tengah merepek.hehe

2.   Make eye contact semasa bercakap
ni satu lagi yang sering terlepas pandang bila nervous.eye contact adalah penting terutama bila bercakap untuk meyakinkan seseorang dalam sesuatu hal.tapi satu yang nyata,kita bukan buat eye contact dengan audience tapi dengan pensyarah.hello,we are presenting to all of the members in the class.making eye contact dengan pensyarah hanya akan memburukkan keadaan kalau kita tengok dia mengerutkan kening tanda meragui apa yang kita bentangkan.parah kan?kalau aku,aku akan tengok muka-muka kawan yang tak psiko dan yang selalu tersenyum.kata kuncinya lagi,senyum.

3.   Komputer untuk dipandang,bukan untuk ditatap lama-lama
ada sorang pensyarah aku pernah cakap,masa buat presentation tu,kita kena tengok komputer bukannya tengok slaid tu.tapi aku nak tambah bahawa komputer untuk dipandang,bukan untuk ditatap lama-lama.sebenarnya secara personal,aku lebih suka tengok slaid sebab aku boleh bergerak dan menggerakkan tangan.masing-masing cara agaknya.mungkin cara pensyarah aku tu lebih profesional.dulu aku rancang,tiapkali aku nak buat presentation,aku nak berjalan di depan tu sambil tunjuk guna laser.last-last,tak sempat nak guna sampai bateri dia kong macamtu aje.

4.   Pakai baju yang selesa
oh.ini agak tipikal dan klise tapi perlu dipraktikkan.pilih kain yang menyerap peluh kalau kita jenis mudah berpeluh masa nervous.pilihan warna juga penting.seeloknya pilih warna gelap untuk nampak formal atau warna pastel untuk nampak cool.aku pulak tak pakai perfume tapi kalau hari ada presentation,aku akan pakai perfume untuk rasa lebih yakin!

presentation yang membosankan dan penyampaian yang tidak berkesan.

buat masa ni,ni yang aku mampu fikir.ada banyak lagi dan mungkin kita boleh kongsi sama-sama?