Friendly Friends

September 26, 2012

Himpunan Tutorial Bunga Fabrik

assalamualaikum

sekarang ni tengah trend betul dengan bunga fabrik! sapa yang otak kreatif tangan seni tu untungla. aku kan otak berapa nak kreatif dan tangan tak berapa nak seni ni memang setakat jamu mata jela. tu je mampu. tapi suka memang suka. aku ada banyak koleksi kerongsang dari bunga fabrik. sekarang berhajat nak miliki cincin bunga fabrik. ada sapa-sapa nak sponsor? :)

kalau sapa sponsor, aku sayang lebih. hihi

okaylah, untuk para gadis atau mak gadis atau bukan gadis pun, kalau nak cuba bunga fabrik ni, kat sini aku sertakan himpunan tutorial pelbagai bunga fabrik. tak rugi kalau cuba. kalau jadi, tolong buatkan cincin satu ya? hehe. tak sudah sudah!

nak buat bunga secantik ni?


 atau nak pasang nak aksesori lain macam ni?


yang gebu-gebu macam ni aku suka betul!
 

dan ini yang selalu orang bubuh atas cincin macam aku bekenan tu :)
 

semua tutorial ini boleh anda dapatkan di sini!

dah buat nanti tunjukla nak tengok!


September 22, 2012

Partner Giveaway By Fiqah dan Ieyla

assalamualaikum

 

klik sini untuk join



September 12, 2012

Awak Buli Teacher Kite

assalamualaikum

kena ganti kelas 1 Arif. pertama kali masuk kelas darjah satu sebab aku mengajar tahap 2. seronok ke ngajar darjah 1 ni, aku tertanya-tanya la jugak. sebabnya cikgu darjah satu ni aku tengok lembut-lembut belaka. okaylah! jom try jadi perempuan lembut. hihi

masuk je kelas, semua mula-mula macam eksaited dapat teacher baru. semuanya bersorak yeayyeay, tu teacher kite ke? amboi budak, hang speaking keyell na kat sini? kite kite lagi. aku senyum jela. ye, kite teacher awak tau! awak jangan nakal-nakal tau. nanti kite pulas kolar leher awak.

aku sebenarmya tak buat persediaan mengajar. ingatnya nak bercerita je dengan budak-budak ni. ingatkan senang nak control, rupanya AMAT SUSAH. amat. berganda susah dari control kelas tahap dua yang paling nakal! jerit sini, jerit sana, sini diam, sana tak diam. aiyee. mau pengsan teacher kite ni tau. 

lagi teacher kite tu pening bila ada budak kite main baling-baling katak tau. teacher kite tu geli la tengok katak perut boyoi. kulit licin. geli. teacher kite memangla ajar Sains, katak tu normal la, tapi teacher kite suke katak kulit menggerutu dari kulit licin tau. geli. teacher kite terus ambil pembaris kayu, acah nak pukul. acah je. tapi ade kawen eh kawan kite tu sengaja sua tangan suruh teacher kite pukul.

mencabar kewibawaan. haha.

sapa mau try ajar darjah 1?

nak tengok bukti tak?
meh teacher kite tunjuk

 okay. boleh sabar lagi. biasala budak-budak sekarang memang gila kamera kan.

 tapi semakin melampau nampak? aku ni dah la tinggi 50cm je dari hampa. ishk2

 okay. sebelum dengar cerita, kita ambil gambar dulu

 seronoknya teacher kite nak story telling!

 ni gaya 'peace' depa

 riak muka aku menggambarkan betapa tak terkawalnya depa

 this is serious. ak tak posing.

 fine!

kena belajar bersabar dan belajar teknik mengajar budak yang lebih kecil. T_T
sobsobsob

September 11, 2012

Our Amirah's wedding

assalamualaikum

ni adalah entry sambungan daripada entry aku tentang batch aku di SMSAH punya reunion. apa punya pusing ayat ni, tapi faham kot? ok. macam aku ceritakan sebelum ni, aku dan kawan-kawan aku yang lain dari seluruh Malaysia, turun ke Manjung untuk menghadiri majlis perkahwinan kawan kami, Amirah Samat. Mira dah pun bergelar isteri kepada Ijat yang aku penah jumpa dua kali. pasangan ni masih bergelar pelajar di Jerman, tapi walaupun masih bergelar student, wedding depa ni kelass tau!

 beautiful Amirah


beautiful husband and wife. 

ni yang buat aku paling tak tahan. pakat dok cakap Mira pilih warna peach sebab semangat rumah sukan kami masa sekolah dulu. betul ke Mira? ke sebab hang suka warna pastel?  apa pun, warna ni sangat 'masuk' dengan kulit hang yang cerah tu. untungla putih kan... semua warna pun cantik. kalau kelabu macam aku, alamat pening la nak pilih warna.

okay, kita serbu rumah pengantin jom! masing-masing dok berkelek hadiah. aku bawak yang biasa-biasa je. set pisau warna oren dengan hijau. comel la bagi aku. ada yang bagi mattress, dan ada jugak bagi set cadar. yang lain aku tak sempat nak tanya.

bak kata Nada, macam mak datin. pastu dia kata, takkan selamanya nak saiz S kan? thanks Nada. aku faham maksud hang. haha

aku suka gambar ni. sungguh. nampak ceria je. tapi kesian Farah Izyana sorang tu sebab tak dapat join bergambar. kena jaga photobooth, guestbook corner dan candy corner. sabar ye Izy. nanti turn hang, suruh Mirah pulak jagakan.

ni pulak keseluruhan kawan-kawan batch kami yang hadir. aku tak pasti semua sempat brgambar ke tak. semuanya teruja je kan, sebab ni yang pertama dalam batch kami. lepas ni tak tau la sapa dulu, Syuk ke, Pikah. harap-harap seramai ni jugak yang hadir, atau lebih lagi, insyaAllah.

ni pelamin DIY yang pihak pengantin perempuan sediakan. bagus betul boleh DIY sendiri sebab kalau tempah pun memang akan habis beribu. kalau buat sendiri, aku rasa bajet paling tinggi pun dalam RM300 je. tu pun mahal tang bunga dan kain je. tapi boleh recycle balik untuk adik-beradik seterusnya. takpun boleh cabut balik, guna untuk hiasan rumah. sekarang ni kawen tak perlu grand livina sangat, bersederhana itu sweet okay!

ni bahagian guestbook corner. sorry lagi la Izy, nanti aku masukkan gambar hang sorang. Hanis Jepun ada upload, tapi aku tak sempat nak copy. facebook sekarang tak boleh view image. kenapa tah. anyway, gambar Mirah dengan Ijat semuanya sweet! jeles betul tengok depa boleh bergambar dengan pemandangan-pemandangan cantik di oversea. untungla kan. eh berapa kali dah aku ulang perkataan untung ni? maknanya memang untung betul la.

melompat-lompat betul gambar aku ni. anyway, ni gambar Mirah dan Ijat masa dengar khutbah nikah. 5 pasang sekali tunggu untuk dinikahkan petang tu. kalau aku jadi pengantin, berpeluh sakan dah. Mirah nampak innocent je dalam jubah putih dia. oh ya. akad nikah dan sanding Mirah ni dimekapkan sendiri oleh kawan-kawan kami juga. jimat kan? untung la ada kawan-kawan berbakat. untung kali ketiga ye Amirah! kita ada Mas Ayu dan Husna untuk mekap. Awin dan Amar untuk jadi photographer. Izyana untuk seni-seni ni, tapi ramai lagi yang kreatif macam Noliy, Lia, Eha dan ramai-ramai lagi. pastu kita ada penyanyi, Jade, Gee, Awie Isye pun boleh nyanyi. pastu kita ada team tarian jugak kalau nak buat persembahan. geng pelawak pun ramai tapi takmau sebut di sini atas dasar keselamatan. haha. cuma yang tak bestnya, tak ada kawan yang ada butik pengantin tau kedai jahit, untuk buatkan baju untuk kita. 

girls yang menyaksikan akad nikah. aku sebenarnya berT-shirt labuh tu... tak sempat nak tukar sebab sampai agak lewat, tersesat bukan di Manjung tapi di perumahan Mirah. nasib baik la baju labuh.

muka semuanya berseri kan! 

the most meaningful photo of the day. ruginya Jade Nada Hasuna Cu-ai dengan Syarni tak dapat attend :( 

ni gambar kami yang serumah dan sedorm selama 5 tahun. membesar bersama, dan sekarang ada yang dah bergelar isteri. tak sangka betul! apapun Mirah, aku doakan kebahagiaan hang dunia akhirat. bercinta bukan setakat awal kawen je, tapi sampai syurga okay. jadi isteri yang baik, jangan diturutkan darah muda. hehe. beria je aku nasihat macam aku pun dah kawen. 

who's next???

all pictures are credited to Wani Awin, Hanis Jepun and Suhaini.

September 10, 2012

Memori UPSR 20O2

assalamualaikum

2002, aku ambik UPSR. dah lama tu. hampir 10 tahun dah berlalu. masa tu, seingat aku, ada 57 orang calon semuanya. kelas aku, 6 Pintar. ada 33 orang calon semuanya. wah, hebat jugak ingatan aku ye. haha. 

tapi macam mana persediaan aku, aku tak ingat. aku cuma ingat, masa tu telenovela Rosalinda memang top kat TV3. abah sampai bawak lari tv ke dapur sebab aku takkan tengok buku masa Rosalinda ayamoorrr ditayangkan. ala Rosalinda, florist yang suka selit bunga kat cuping telinga tu... 



masa UPSR jugak, tahun yang sama kakak aku ambil PMR. aku ternampak-nampak lagi ada sorang kawan aku yang tak reti eja nama dia sendiri pun dan ada sorang cikgu yang jaga peperiksaan tu tanya nama dia, dan tolong tuliskan.

sekarang, lepas 10 tahun, aku yang berdiri sebaris dengan cikgu-cikgu lain untuk UPSR candidates ni bersalam. ada yang nangis, aku lupa, aku nangis ke masa salam dengan cikgu-cikgu dulu? mungkin nangis. aku ni bukan boleh berdepan babak dramatik sikit, mula la nak nangis. 

hari tu ada tolong cikgu-cikgu packing kismis untuk diedarkan kepada budak-budak ni. aku pulak terasa tua. cepatnya masa berlalu. dulu kena paksa makan kismis, sekarang aku yang bungkuskan untuk budak-budak. 


to all Sekolah Kebangsaan Abi (my former school) and Sekolah Kebangsaan Seri Banai UPSR candidates, i'm wishing u all the best! buktikan, kita dari sekolah kampung pun boleh berjaya, kedudukan kita tak jadi penghalang, status keluarga bukan juga alasan. siapa pun kamu, anak petani ke, anak drebar lori ke, kamu ada hak untuk berjaya. 5A tu sebagai bukti kamu berusaha. tapi kalau tetap tak berjaya, buktikan kamu mampu berjaya dalam hidup walaupun tak cemerlang akademik. buktikan!

September 4, 2012

Of Revolution Generation Reunion

assalamualaikum!

tanda seru tu ha. tanda excited terlebih baru balik jumpa kawan-kawan yang ada sesetengahnya tak pernah aku jumpa langsung sebaik saja habis paper terakhir SPM hampir 6 tahun lepas. semuanya berubah. sama ada makin besar, makin kecil, makin matang, makin cun, makin selekeh dan semakin makin.

sebenarnya semua ni memang dirancang sebab Amirah Samat, the very first person dalam batch kami diijabkabulkan dengan pasangan pilihannya. demi kawan, semua yang lain sanggup turun dari segala ceruk negara. semuanya turun Manjung yang aku kira agak strategik sebab terletak kat tengah-tengah. kalau Perlis macam aku ni kira atas sangat, kalau Maizura atau Isye di Johor tu jauh sangat. atau Anam yang mengaku akan menikah taun depan. hai Anam! 


Photo credit to Wani Awin

ni sebenarnya antara yang hadir. ada yang terlepas tak sempat masuk gambar, ada yang dah balik dan ada yang tengah jaga guestbook corner. kesian orang tu.

aku berkonvoi dari utara, lalu ikut jalan kampung Terong, Taiping dan Changkat Jering, tak sesat sampailah masuk perumahan Mirah. lama jugak la berpusing dalam perumahan dia. last-last pergi masjid ikut orang akad nikah pakai t-shirt. beria benar tapi nasib baikla pakai baju labuh.

girls yang datang hampir 30 orang dengan 25 orang stay kat homestay kak Lela yang terletak di lorong misteri. setengah jam lebih aku, As, Hanis dengan Remy tersesat sebab tertinggal kat belakang. ni semua sebab tunggu Syazana, Salina, Azimah, Izy dengan Mas Ayu. lagi geram bila tunggu depa, tengok-tengok depa sampai dulu. takpa-takpa. sempat jugak la kami ukur jalan. kot-kot lepas ni kenduri Syuk pulak, Manjung dah ada dalam poket kami! hehe

malam tu, semua 25 orang ni berhimpit. aku, Shiela, As, Afifah, Zetty, Syazana, Salina, Mas Ayu, Azimah, Fifi, Yuyu dan mungkin ada yang tertinggal menghabiskan masa bergosip sakan sampailah pukul 3 pagi baru tidur. semua skandal zaman sekolah terbongkar. memang tak tahan. tapi semuanya kenangan jela. mana ada yang kekal pun. 


aku suka cara Izy stretching
 

aku? tak sampai hati nak buli Jepun.


 meet my friends' happy faces!


gegurl, macam Yop selalu cakap
 

ni la kelemahan aku. dah taktau nak tulis caption apa.
 


banana boat. tak sempat nak naik. mungkin nanti?
 

naik bot keliling area tu. tertelan air masin. hebat betul aku. tu la ole-ole paling bermakna dari Teluk Batik. 


err... all photos are credited to Wani Awin as the greatest photographer who owns a very friendly DSLR.

bukan senang nak himpunkan semua. sebab kami bukannya satu negeri. dalam batch aku, hanya dari Sarawak je tak ada. ada kawan menikah macam ni la boleh menghimpunkan kami balik. rindu dengan kenangan dulu. ada yang boleh lupa, ada yang tak. baik hitam atau putih, semuanya payah nak buang dari kepala ni.

nantilah. kalau aku ada idea lagi, aku edit post ni. tiba-tiba terasa nak tengok balik buku biodata kawan-kawan. bye! aku sayang semua.

#Entry tentang wedding akan menyusul sebab banyak review aku nak buat