Friendly Friends

January 5, 2012

Rahsia Agung

assalamualaikum

masih kekal rahsia. rahsia yang hanya Dia kukuh menyimpannya.

" Budak-budak muda zaman sekarang, suka kat orang lain, bercinta dengan orang lain, berkahwin pulak orang lain!"

"Ce tengok si polan tu, dulu bagai rak bercinta, habis semua tahu dia ada pakwe, eleh, akibat terlalu menunjuk la tu sampai last-last tak dapat bertahan jugak..!"


Frankly speaking, aku cukup tak gemar bila ada orang cakap semudah tu. Bercakap memang mudah, cukup mudah. Hakikatnya kita tak pernah tahu apa yang pernah berlaku antara pasangan tu. Dan sebenarnya, apa yang lebih aku nak fokuskan adalah cerita tentang jodoh. Cerita tentang hakikat suatu rahsia yang hanya Allah mengetahuinya. 

Tanyalah pada sesiapa pun. Semuanya mahukan yang terbaik dalam kehidupan. Tak siapa mahu mensia-siakan masa untuk seorang yang belum tentu menjadi pasangan hidup kita secara halal. Itulah yang selalu diungkapkan sebagai soal jodoh tak siapa tahu. Kalau tahu, mesti la kita terus tunggu bakal suami atau isteri kita terus kan?

Jom kita sedaya upaya mendoakan yang terbaik dalam hidup. Tak semua yang kita nak akan kita dapat. Sebab Allah tahu yang terbaik. Bercinta la 20 tahun sekalipun, kalau tak tercatat bahawa dia akan menjadi yang halal buat kita, tempoh yang panjang tu bukan lagi satu jaminan. Ada pasangan yang baru berkenalan tapi terus kahwin. Ada pulak yang dah lama, tiba-tiba je putus. Tempoh masa memang bukan jaminan.

Yang penting, kita sama-sama jaga adab dalam bercinta. Jangan terlalu mudah menyerah. Kalau ditakdirkan dia bukan jodoh kita, apa lagi yang tinggal untuk suami kita? Ishk. Aku takmau la cakap banyak-banyak lagi. Sendiri mau ingat la. Benda ni sering diperingatkan.. Jangan kita sampai lupa diri, hanyut.. Kita bukan  hidup untuk cinta semata-mata.

*Peringatan kepada diri sendiri juga

Bagi yang pernah mengalami kegagalan, aku apa kata cuba dengar lagu ni, Someone Like You; Adele

I heard
That you're settled down
That you
Found a girl
And you're
Married now

I heard
That your dreams came true.
Guess she gave you things
I didn't give to you

Old friend
Why are you so shy?
Ain't like you to hold back
Or hide from the light

I hate to turn up out of the blue uninvited
But I couldn't stay away, I couldn't fight it.
I had hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me it isn't over

Never mind
I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
"Don't forget me," I begged
"I'll remember," you said
"Sometimes it lasts in love
But sometimes it hurts instead."
Sometimes it lasts in love
But sometimes it hurts instead,
Yeah.

You know how the time flies
Only yesterday
It was the time of our lives
We were born and raised
In a summer haze
Bound by the surprise
Of our glory days

I hate to turn up out of the blue uninvited
But I couldn't stay away, I couldn't fight it.
I had hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me it isn't over.

Never mind
I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
"Don't forget me," I begged
"I'll remember," you said
"Sometimes it lasts in love
But sometimes it hurts instead."

Nothing compares
No worries or cares
Regrets and mistakes
They are memories made.
Who would have known
How bittersweet this would taste?

Never mind
I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
"Don't forget me," I begged
"I'll remember," you said
"Sometimes it lasts in love
But sometimes it hurts instead"

Never mind
I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
"Don't forget me," I begged
"I'll remember," you said
"Sometimes it lasts in love
But sometimes it hurts instead"

Sometimes it lasts in love
But sometimes it hurts instead

No comments: