Friendly Friends

November 4, 2012

I did It My Way

assalamualaikum

ingat lagi tak ada satu iklan yang lagu tema dia I did It My Way? aku tak berapa ingatla tahun bila iklan tu diterbitkan. yang aku ingat, masa tu aku kecil lagi. sekolah rendah. mungkin darjah 3, mungkin darjah 4. dan lagu tema dia sangat melekat dalam hati. terngiang-ngiang sampai sekarang. dan yang aku ingat jugak, dalam iklan tu jugak ada part budak buat kereta kot. well, i did it my way kan katanya? kereta apa, kereta macam mana, jangan tanya aku, maklumlah benda ni dah hampir 13 tahun berlalu.

nah lirik penuh! so inspiring. i really love this song. sama banyak macam aku suka sangat dengan sajak If tu. ala sajak If, SPM. tak ingat ke?

I did It My Way

and now the end is near
And so I face the final curtain
My friend I’ll say it clear
I’ll state my case of which I’m certain
I’ve lived a life that’s full
I traveled each and every highway
And more, much more than this
I did it my way
Regrets I’ve had a few
But then again too few to mention
I did what I had to do
And saw it through without exemption
I planned each charted course
Each careful step along the byway
And more, much more than this
I did it my way
Yes there were times I’m sure you knew
When I bit off more than I could chew
But through it all when there was doubt
I ate it up and spit it out, I faced it all
And I stood tall and did it my way
I’ve loved, I’ve laughed and cried
I’ve had my fill, my share of losing
And now as tears subside
I find it all so amusing
To think I did all that
And may I say not in a shy way
Oh no, oh no, not me
I did it my way
For what is a man what has he got
If not himself then he has not
To say the things he truly feels
And not the words of one who kneels
The record shows I took the blows
And did it my way
Yes it was my way


If

If you can keep your head when all about you
Are losing theirs and blaming it on you,
If you can trust yourself when all men doubt you,
But make allowance for their doubting too;
If you can wait and not be tired by waiting,
Or being lied about, don't deal in lies,
Or being hated, don't give way to hating,
And yet don't look too good, nor talk too wise:
If you can dream - and not make dreams your master;
If you can think - and not make thoughts your aim;
If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two impostors just the same;
If you can bear to hear the truth you've spoken
Twisted by knaves to make a trap for fools,
Or watch the things you gave your life to, broken,
And stoop and build 'em up with worn-out tools:
If you can make one heap of all your winnings
And risk it on one turn of pitch-and-toss,
And lose, and start again at your beginnings
And never breathe a word about your loss;
If you can force your heart and nerve and sinew
To serve your turn long after they are gone,
And so hold on when there is nothing in you
Except the Will which says to them: 'Hold on!'
If you can talk with crowds and keep your virtue,
' Or walk with Kings - nor lose the common touch,
if neither foes nor loving friends can hurt you,
If all men count with you, but none too much;
If you can fill the unforgiving minute
With sixty seconds' worth of distance run,
Yours is the Earth and everything that's in it,
And - which is more - you'll be a Man, my son!




 dalam hidup, ada kala kita perlu menjadi diri sendiri
mungkin tak semua orang boleh terima
tapi ada benda yang kita kena buat dengan cara kita
biarlah apa orang nak kata


kadang-kadang juga
kita terlupa
dengan nasihat-nasihat tulah kita jadi dewasa
tapi tak semua nasihat kita boleh terima
yang penting dengar dan hadamkan
adakah sesuai untuk kita?
adakah membantu kita menjadi insan yang lebih baik?

memetik kata-kata seorang sahabat di facebook,
kita kena fikir, 
adakah teguran itu sesuai?
sebab ada sesetengah orang menegur untuk kebaikan
ada juga menegur untuk menjatuhkan
fikirlah

DID IT YOUR WAY


YOU CAN SAY WHATEVER YOU WANT
BUT DONT TRY TO JUDGE
YOU ONLY KNOW MY NAME
NOT WHAT I'VE BEEN THROUGH

November 3, 2012

Promo: Sabun Beras

assalamualaikum

kali ni nak kasi review sikit pasal sabun beras Thailand tu. penah tak aku cerita yang aku dan family sekarang adalah pengguna sabun beras ni?  ya, ia murah, selamat digunakan dan berkesan! itu paling penting. dulu aku takut jugak nak guna, tapi sekarang ni bila tak guna rasa tak lengkap hidup. percaya tak aku cakap?

dulu, aku mengalami masalah jerawat yang amat teruk. terutama zaman sekolah menengah. guna pencuci apa pun serba tak kena. makin memercik jerawat di muka. sebagai seorang remaja, tentu saja aku rasa rendah diri untuk tampil di khalayak! tanya kawan sekolah menengah aku betapa teruknya jerawat di muka aku masa zaman sekolah menengah.



Malu sebenarnya nak tunjuk gambar masa tingkatan 4 ni ha. masa ni kat SBPI Mersing, wakil sekolah ke English in Camp. tak confident betul masa tu. senyum pun tak reti. muka dull masyaALLAH. 



Ni gambar taun lepas kot. ntah. tak berapa ingat. tapi jerawat masih lagi bertitik-tolak menolak sakan di muka. masa ni sebenarnya aku on off guna sabun ni. sebab dok tukar-tuka dengan Syahirah. tapi Rapeah cakap, masa aku guna sabun beras ni, muka aku glow! hebat tu. bukan senang nak dapat pujian. sekurang-kurangnya, masalah jerawat tak sekronik dulu



Sekarang yeyey walau tak berapa nak comel, tapi kulit makin okay yeyey! picit pipi toing toinggg!


sudah berkeyakinan untuk buat muka eksaited masa bergambar


terus berubah ayu ayu gitu



dua gambar di atas adalah gambar aku tanpa bedak. terima kasih sabun beras!

kakak aku pulak ada masalah yang lagi teruk. jerawat dia mula naik masa umur dia 19 kot. katanya sebab mula guna pencuci muka. sebelum tu tak guna okay je kulitnya. tapi sekarang sejak dia guna sabun beras jugak, kulit dia makin okay

ni aku listkan kelebihan lain sabun beras ni

1. mengurangkan minyak di muka. mula-mula cuci tu memang pedih sangat. kulit rasa panas. tengok cermin, merah betul muka aku. tapi lama-lama tu, tak rasa pedih dah. muka pun tak berminyak sangat.
2. menegangkan muka. aku betul-betul suka muka aku lepas dicuci. rasa macam balik zaman mudo-mudo dulu. 
3.  kulit bertambah cerah. ya para gadis di luar tu yang nak putihkan kulit, tak perlu belanjakan duit beli pencuci muka mahal-mahal. guna ja sabun beras ni ha. 

antara lain, ni kelebihannya:

1. 100% semulajadi;
2. Sesuai untuk semua jenis kulit (kulit jerawat, jeragat, pigmentasi, parut-parut, kusam, gatal-gatal, kesan matahari, masalah resdung dan lebam bawah mata);
3. Memutih, melembab, mencerah dan menjadikan kulit lebih muda;
4. Menyejuk dan menyekatakan kulit;
5. Sesuai juga di bahagian pelipat/celahan kulit badan;
6. Sesuai untuk lelaki dan wanita;
7. Sabun ini berkualiti tinggi kerana amat berbeza dengan sabun beras yang lain kerana diperbuat daripada BERAS JASMIN Gred A;
8. Sabun Susu Beras pertama yang mengandungi campuran kolagen yang amat baik untuk kulit

disebabkan keberkesannya, aku nak jual sabun ni kepada sesiapa yang berminat untuk mencuba. tak salah cuba sebab murah, tu prinsip aku. boleh dipinjam prinsip ni. hehe. aku dah survey harga pasaran, dan ni pulak harga aku:

1. Sabun beras


RM 4.00 seketul
ada yang aku tengok jual sampai RM10.00 seketul

update: OUT OF STOCK

2. Sabun beras bercollagen (ini yang aku guna sekarang)

RM5.00 seketul
di tempat lain, ada jual hingga RM25.00 seketul. sangat tidak munasabah

UPDATE: SABUN DAN KRIM BERAS, RM20 SAHAJA TERMASUK POS

Sila tambah harga pos iaitu RM6 bagi semenanjung Malaysia dan RM10 bagi penghantaran ke Sabah dan Sarawak. pembelian secara borong adalah amat dialu-alukan.

berminat?
email me at shaqirah_blue90@yahoo.com
atau pm ke Qirah Isa di facebook.

SMS SEGERA: 0195219267

Spot the Differences

assalamualaikum

ewah  ewah aku ni. tak padan dengan ada paper last Isnin ni. dah lama tak update blog, sekali update, berjujuk pulak kan? okay kali ni nak tanya readers sekalian, dapatkah kalian mengenal pasti perbezaan yang wujud pada gambar-gambar di bawah selain latar belakang dan kedudukan subjek dalam gambar? apa perbezaan yang ada?

Gambar 1:


Gambar 2: 


Tak cukup nampak? nah gambar ketiga!


nampak tak bezanya? kalau tak nampak, bagusla. tu aku nak dengar sangat tu

Diriku Punya Kekasih Baru

assalamualaikum

sesungguhnya masa mengubah segalanya. aku punya buah hati baru. tapi yang lama masih ada, cuma sekarang ada pakwe nombor dua. tak salah untuk pasang spare kan? hehe

yang kali ni muka jambu betul, yang pertama muka ganas. mata kecik, macam yang pertama tu jugak. tapi yang ni kulit putih berbanding yang pertama tu. yang penting, yang ni memang comei nomei tomei omei-omei!

memperkenalkan, buah hati aku yang dimaksudkan ialah:




Little Harraz. Muhammad Harraz bin Mohd Iswan Shafiq. anak saudara aku yang pertama. welcome baby, welcome! Mak Lang tunggu lama tau!


hari kedua. Little Harraz dah mula buka mata. Harraz lahir kat Penang, mak lang, nenek, tokwan, mak ngah dengan pak su turun Penang sebab tak sabar nak tengok Harraz. ni masa Harraz baru balik dari hospital. Ibu Harraz letak Harraz atas sofa. Harraz terus bukak mata, nampak mak lang, nenek dengan mak ngah kerumun Harraz. yang geram tu, Harraz terus buat muka confuse. Harraz tengok kami sambil mata kecik tu terbukak dan kening berkerut macam dalam gambar. kenapa Harraz? tak percaya mak lang ni comel sangat? ada ke baby segeniusmu, Harraz? Qira Einstein mungkin.


malam tu Harraz tidur nyenyak betul. tak boleh mak lang nak kacau Harraz. tapi mak lang kacau jugak. mak lang tarik mulut Harraz bagi terbuka. Harraz muncung mulut, pastu tutup balik. sekerap mana mak lang buat macam tu, sekerap tu jugak Harraz balas macam tu jugak. 

Tengok, nenek eksaited dok pangku cucu sulung dia. untungla Harraz


Harraz tak comel, Harraz hensem. disebabkan keterujaan yang melampau, esoknya tu mak lang bangun pukul 5.30 pagi dan terus pegi tengok Harraz yang tidur sebelah ibu. tak sedar dah sejam mak lang tengok Harraz. eksaited benar aku dapat anak sedara


suka betul buat muka 'terganggu' tu kan?
pagi tu Harraz mandi, Harraz nangis macam kena cubit. kesian mak lang tengok. bila nangis je, rambut lebat tu mencacak. 


nyenyak betul lenanya

Little Harraz with hoodie

nomei nomei Harraz

ini bapakmu, Harraz. macam kekok lagi pegang baby. kesian padamu Harraz


ini mak ngahmu, Harraz. aku pun tak tau kenapa gambar ni dapat banyak betul like di Facebook

ini pulak Tok Wan Harraz. dengar kata, Tok Wan takmau dipanggil Tok Wan, mau dipanggil Chaq. chaq tu apa ya? chaq tu adalah bahasa panggilan kepada tok wan la, mengikut negeri-negeri utara. oh ya sebelum mak lang lupa, chaqmu ini pernah berkata kepada mak lang bahawasanya apabila cucunya ini berumur 5 tahun, chaq nak belikan kasut but kecil untuk cucunya ini. akan dibawanya ke dusun untuk mengait rambutan dan menemaninya menebas dusun. jangan lupa tuntut janji itu ya Harraz



handsome Harraz is sleeping

mak lang doakan, Harraz membesar sebagai seorang lelaki yang beriman, kacak akhlaknya, hensem pekertinya seindah namamu yang bermaksud yang amat warak. sihat tubuh badan. janganlah menjadi seperti lelaki zaman sekarang yang hanya meminta wanita belajar memasak sedangkan mereka sendiri tergagap-gagap menjadi imam dalam solat.

ada kaitan?

October 3, 2012

Review Novel: Lili buat Najah

assalamualaikum

aku tertengok pasal novel ni banyak kat blog blogger lain. biasala, novel sekarang tiba-tiba bercambah balik sampai tak terkejar nak beli dan baca. kalau dulu, zaman sekolah menengah, aku rajin la jugak simpan sikit duit saku untuk beli novel. tapi masa tu yang aku kenal hanya Damya Hanna, Anis Ayuni, Fauziah Ashaari, Aisya Sofea, Norhayati Berahim dan kalau penulis novel Inggeris pulak, aku paling suka tiga orang, Cecelia Ahern, Danielle Steel dengan Nicholas Sparks. sekarang ni aku kurang kenal penulis-penulis baru sebab terlalu ramai. terbaru, aku paling suka Lili buat Najah karya Nazurah Aishah.



oh ya, mahu cerita sikit pasal Lili buat Najah ni!

cerita ni sebenarnya kisah yang berulang-ulang dari kebiasaan novel yang kita. yang luar biasanya ialah setiap plot dalam novel ini mampu bawa kita menyelami perasaan watak. kalau aku, masa watak tu seronok, secara automatiknya aku akan senyum sama. bila babak sedih, aku sendiri tak sedar aku menangis. sepanjang baca novel ini, aku tak pasti berapa kali aku menangis. yang pasti lebih dari 5 kali!

cerita ni pasal Najah dan Tasha yang berkahwin di luar negara tanpa pengetahuan mama Najah yang nak jodohkan dia dengan perempuan gedik nama Farah. oh ya, Najah ni lelaki ya. jangan salah faham. pastu bila balik Malaysia, Tasha dapat tawaran kerja di syarikat Najah, tapi mereka masih melindungi status sebagai suami isteri sampailah Tasha keguguran. kawan-kawan sepejabat mula tau. rahsia mula terbongkar. family Najah boleh terima perkahwinan mereka, tapi bukan mama Najah.

Farah tu memang gedik. kerjanya hanya menggoda Najah, dan Tasha banyak kali makan hati. tapi yang seronoknya, Najah adalah seorang suami yang baik dan sangat sayang kat Tasha ni. bila mai part ni, aku yakin readers lain jugak senyum sorang-sorang

lepas tu Tasha mengandung lagi. satu hari, dia tolong mama Najah yang kebetulan diragut. lepas kejadian tu, mama Najah dah boleh terima dia. tapi yang malangnya, lepas tu Tasha dapat tau yang Najah ni ada tumor otak. tu pun dia dapat tau dari perbualan adik-beradik Najah. kesian Tasha, dah la mengandung, baru je diterima mak mertua tapi diuji sekali lagi dengan ujian yang maha hebat

yang aku tak tahan tu, Najah asyik kenenkan Tasha dengan sepupu Tasha yang juga merupakan kawan dia. sebab dia tau sepupu Tasha ni suka Tasha. bayangkan apa perasaannya kalau suami sendiri yang carikan jodoh sebab dia tau hayat dia tak panjang dah dan dia nak isteri dia dapat pengganti? aduh. meleleh lagi air mata.

ending dia mungkin dah diduga. sad ending, tapi sangat berbaloi untuk dibaca. habis je aku baca, aku rekemen kat kawan-kawan aku baca sama. keseluruhan, walau jalan cerita dia agak klise, tapi penggunaan bahasa dia mampu meruntun jiwa. sediakan tisu sebelum baca, dan kalau baca sorang-sorang, lagi la feeling habis. aku jarang baca novel sampai menangis. sebelum ni baca sekadar baca, tapi Lili buat Najah yang juga karya sulung Nazurah Aishah ni memang layak diberi 4 setengah bintang!

September 26, 2012

Himpunan Tutorial Bunga Fabrik

assalamualaikum

sekarang ni tengah trend betul dengan bunga fabrik! sapa yang otak kreatif tangan seni tu untungla. aku kan otak berapa nak kreatif dan tangan tak berapa nak seni ni memang setakat jamu mata jela. tu je mampu. tapi suka memang suka. aku ada banyak koleksi kerongsang dari bunga fabrik. sekarang berhajat nak miliki cincin bunga fabrik. ada sapa-sapa nak sponsor? :)

kalau sapa sponsor, aku sayang lebih. hihi

okaylah, untuk para gadis atau mak gadis atau bukan gadis pun, kalau nak cuba bunga fabrik ni, kat sini aku sertakan himpunan tutorial pelbagai bunga fabrik. tak rugi kalau cuba. kalau jadi, tolong buatkan cincin satu ya? hehe. tak sudah sudah!

nak buat bunga secantik ni?


 atau nak pasang nak aksesori lain macam ni?


yang gebu-gebu macam ni aku suka betul!
 

dan ini yang selalu orang bubuh atas cincin macam aku bekenan tu :)
 

semua tutorial ini boleh anda dapatkan di sini!

dah buat nanti tunjukla nak tengok!


September 22, 2012

Partner Giveaway By Fiqah dan Ieyla

assalamualaikum

 

klik sini untuk join



September 12, 2012

Awak Buli Teacher Kite

assalamualaikum

kena ganti kelas 1 Arif. pertama kali masuk kelas darjah satu sebab aku mengajar tahap 2. seronok ke ngajar darjah 1 ni, aku tertanya-tanya la jugak. sebabnya cikgu darjah satu ni aku tengok lembut-lembut belaka. okaylah! jom try jadi perempuan lembut. hihi

masuk je kelas, semua mula-mula macam eksaited dapat teacher baru. semuanya bersorak yeayyeay, tu teacher kite ke? amboi budak, hang speaking keyell na kat sini? kite kite lagi. aku senyum jela. ye, kite teacher awak tau! awak jangan nakal-nakal tau. nanti kite pulas kolar leher awak.

aku sebenarmya tak buat persediaan mengajar. ingatnya nak bercerita je dengan budak-budak ni. ingatkan senang nak control, rupanya AMAT SUSAH. amat. berganda susah dari control kelas tahap dua yang paling nakal! jerit sini, jerit sana, sini diam, sana tak diam. aiyee. mau pengsan teacher kite ni tau. 

lagi teacher kite tu pening bila ada budak kite main baling-baling katak tau. teacher kite tu geli la tengok katak perut boyoi. kulit licin. geli. teacher kite memangla ajar Sains, katak tu normal la, tapi teacher kite suke katak kulit menggerutu dari kulit licin tau. geli. teacher kite terus ambil pembaris kayu, acah nak pukul. acah je. tapi ade kawen eh kawan kite tu sengaja sua tangan suruh teacher kite pukul.

mencabar kewibawaan. haha.

sapa mau try ajar darjah 1?

nak tengok bukti tak?
meh teacher kite tunjuk

 okay. boleh sabar lagi. biasala budak-budak sekarang memang gila kamera kan.

 tapi semakin melampau nampak? aku ni dah la tinggi 50cm je dari hampa. ishk2

 okay. sebelum dengar cerita, kita ambil gambar dulu

 seronoknya teacher kite nak story telling!

 ni gaya 'peace' depa

 riak muka aku menggambarkan betapa tak terkawalnya depa

 this is serious. ak tak posing.

 fine!

kena belajar bersabar dan belajar teknik mengajar budak yang lebih kecil. T_T
sobsobsob

September 11, 2012

Our Amirah's wedding

assalamualaikum

ni adalah entry sambungan daripada entry aku tentang batch aku di SMSAH punya reunion. apa punya pusing ayat ni, tapi faham kot? ok. macam aku ceritakan sebelum ni, aku dan kawan-kawan aku yang lain dari seluruh Malaysia, turun ke Manjung untuk menghadiri majlis perkahwinan kawan kami, Amirah Samat. Mira dah pun bergelar isteri kepada Ijat yang aku penah jumpa dua kali. pasangan ni masih bergelar pelajar di Jerman, tapi walaupun masih bergelar student, wedding depa ni kelass tau!

 beautiful Amirah


beautiful husband and wife. 

ni yang buat aku paling tak tahan. pakat dok cakap Mira pilih warna peach sebab semangat rumah sukan kami masa sekolah dulu. betul ke Mira? ke sebab hang suka warna pastel?  apa pun, warna ni sangat 'masuk' dengan kulit hang yang cerah tu. untungla putih kan... semua warna pun cantik. kalau kelabu macam aku, alamat pening la nak pilih warna.

okay, kita serbu rumah pengantin jom! masing-masing dok berkelek hadiah. aku bawak yang biasa-biasa je. set pisau warna oren dengan hijau. comel la bagi aku. ada yang bagi mattress, dan ada jugak bagi set cadar. yang lain aku tak sempat nak tanya.

bak kata Nada, macam mak datin. pastu dia kata, takkan selamanya nak saiz S kan? thanks Nada. aku faham maksud hang. haha

aku suka gambar ni. sungguh. nampak ceria je. tapi kesian Farah Izyana sorang tu sebab tak dapat join bergambar. kena jaga photobooth, guestbook corner dan candy corner. sabar ye Izy. nanti turn hang, suruh Mirah pulak jagakan.

ni pulak keseluruhan kawan-kawan batch kami yang hadir. aku tak pasti semua sempat brgambar ke tak. semuanya teruja je kan, sebab ni yang pertama dalam batch kami. lepas ni tak tau la sapa dulu, Syuk ke, Pikah. harap-harap seramai ni jugak yang hadir, atau lebih lagi, insyaAllah.

ni pelamin DIY yang pihak pengantin perempuan sediakan. bagus betul boleh DIY sendiri sebab kalau tempah pun memang akan habis beribu. kalau buat sendiri, aku rasa bajet paling tinggi pun dalam RM300 je. tu pun mahal tang bunga dan kain je. tapi boleh recycle balik untuk adik-beradik seterusnya. takpun boleh cabut balik, guna untuk hiasan rumah. sekarang ni kawen tak perlu grand livina sangat, bersederhana itu sweet okay!

ni bahagian guestbook corner. sorry lagi la Izy, nanti aku masukkan gambar hang sorang. Hanis Jepun ada upload, tapi aku tak sempat nak copy. facebook sekarang tak boleh view image. kenapa tah. anyway, gambar Mirah dengan Ijat semuanya sweet! jeles betul tengok depa boleh bergambar dengan pemandangan-pemandangan cantik di oversea. untungla kan. eh berapa kali dah aku ulang perkataan untung ni? maknanya memang untung betul la.

melompat-lompat betul gambar aku ni. anyway, ni gambar Mirah dan Ijat masa dengar khutbah nikah. 5 pasang sekali tunggu untuk dinikahkan petang tu. kalau aku jadi pengantin, berpeluh sakan dah. Mirah nampak innocent je dalam jubah putih dia. oh ya. akad nikah dan sanding Mirah ni dimekapkan sendiri oleh kawan-kawan kami juga. jimat kan? untung la ada kawan-kawan berbakat. untung kali ketiga ye Amirah! kita ada Mas Ayu dan Husna untuk mekap. Awin dan Amar untuk jadi photographer. Izyana untuk seni-seni ni, tapi ramai lagi yang kreatif macam Noliy, Lia, Eha dan ramai-ramai lagi. pastu kita ada penyanyi, Jade, Gee, Awie Isye pun boleh nyanyi. pastu kita ada team tarian jugak kalau nak buat persembahan. geng pelawak pun ramai tapi takmau sebut di sini atas dasar keselamatan. haha. cuma yang tak bestnya, tak ada kawan yang ada butik pengantin tau kedai jahit, untuk buatkan baju untuk kita. 

girls yang menyaksikan akad nikah. aku sebenarnya berT-shirt labuh tu... tak sempat nak tukar sebab sampai agak lewat, tersesat bukan di Manjung tapi di perumahan Mirah. nasib baik la baju labuh.

muka semuanya berseri kan! 

the most meaningful photo of the day. ruginya Jade Nada Hasuna Cu-ai dengan Syarni tak dapat attend :( 

ni gambar kami yang serumah dan sedorm selama 5 tahun. membesar bersama, dan sekarang ada yang dah bergelar isteri. tak sangka betul! apapun Mirah, aku doakan kebahagiaan hang dunia akhirat. bercinta bukan setakat awal kawen je, tapi sampai syurga okay. jadi isteri yang baik, jangan diturutkan darah muda. hehe. beria je aku nasihat macam aku pun dah kawen. 

who's next???

all pictures are credited to Wani Awin, Hanis Jepun and Suhaini.