Friendly Friends

May 21, 2011

Tanah Runtuh di Hulu Langat

assalamualaikum 


KUALA LUMPUR: Seramai 24 orang terdiri daripada anak yatim, warden dan kakitangan Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa, tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Hulu Langat, dekat sini, hari ini.

Setakat 7 petang ini, tiga mayat kanak-kanak berusia 11 dan 14 tahun dikeluarkan dari runtuhan itu manakala tujuh lagi ditemui cedera termasuk seorang lelaki dewasa, kata polis.
Penghuni yang cedera berusia antara 11 dan 17 tahun manakala lelaki dewasa itu dipercayai pekerja di rumah anak yatim berkenaan. 

Semua yang cedera dihantar ke Hospital Kajang untuk rawatan dan setakat ini keadaan mereka tidak diketahui, kata Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah pada sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau berkata rumah anak yatim yang terletak berhampiran bukit itu menempatkan 49 orang termasuk penghuni dan pekerja. Semua penghuni rumah itu adalah lelaki.

Ketika kejadian 2.30 petang, semua penghuni rumah anak yatim itu berada di dewan serbaguna untuk persiapan satu majlis yang dijadual 5 petang.

Runtuhan tanah dari bukit itu dikatakan menimbus dewan serbaguna yang terletak di lereng bukit itu menyebabkan bangunan setingkat itu musnah sama sekali. Turut terkena runtuhan tanah itu ialah sebuah surau.

"Kami difahamkan berlaku dua kali tanah runtuh secara serentak dalam sekelip mata. Semua mereka yang berada dalam dewan itu tidak sempat menyelamatkan diri," kata Tun Hisan pada sidang akhbar di tempat kejadian.

Beliau berkata pasukan mencari dan menyelamat yang terdiri daripada Pasukan Bomba dan Penyelamat, polis dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) mengeluarkan mayat pertama 4.30 petang, diikuti mayat kedua setengah jam kemudian dan mayat ketiga dikeluarkan pada 6.10 petang.

Penolong Pesuruhjaya Bomba dan Penyelamat Putrajaya, Morni Mamat, berkata sehingga 7 petang ini operasi mencari dan menyelamat diteruskan dalam keadaan hujan lebat. - BERNAMA

* masyaALLAH... dugaan Allah untuk kanak-kanak terpilih yang sudah tidak berayah dan tidak beribu.. menitis air mata dengar berita ni. 3 sudah disahkan meninggal dunia, dan operasi menyelamat masih dijalankan.

apa yang aku rasa? aku rasa kerdil sebab kita yang dewasa ni pun tak tahan diuji, sikit-sikit mengeluh, sikit-sikit menangis. sikit-sikit memberontak.. tapi depa kecil-kecil lagi sudah diuji dan ujiannya bukanlah kecil

selalu, kerap sangat kita menangis sebab putus cinta, gaduh dengan awek, dengan pakwe. tapi anak-anak kecil ni sudah kering air mata kerana kehilangan kasih ibu ayah. mereka kehilangan tempat bergantung tapi kita?

siapalah kita kalau nak dibandingkan dengan kekuatan mereka..

Allahuakbar!

marilah kita doakan yang terbaik untuk mereka. Al-fatihah untuk yang telah meninggal dunia. kawan aku cakap tadi, lepas maghrib tadi, jumpa lagi 2 mayat. bilangan yag meninggal dunia dah 5 orang.

Nur Shaqirah, kau seorang guru sekolah rendah.. kau akan mendidik anak-anak kecil yang tak semuanya bernasib baik. doaku padamu Shaqirah, jadilah ibu kepada mereka... kasihilah mereka... jadikanlah mereka insan yang beriman dan bertakwa.. pimpinlah mereka menjadi manusia berguna.. kerana engkau Shaqirah, kerana engkau memikul amanah sebagai ibu mereka yang kedua...

amin ya Rabbul Izzati..


No comments: