Friendly Friends

October 26, 2010

Tips Mencerahkan Kulit - Gunakan Syahirah,Suci dan Bersih

hehe
kulit aku cukup cerah tak untuk aku bagi tips ni?hahaha.takpelah.kalau tak cukup cerah pun,anggap la kita semua sama-sama dalam proses mencerahkan kulit.lagipun semester ni aku banyak berjemur dan menjemurkan diri.muka pun dah macam kek lapis sarawak.dua tona warna kulit yang berbeza.tangan pun lagi best,ada 3 warna!
okey2..kita cakap pasal cara nak mencerahkan kulit okey?

1. Cara tradisional

zaman kecik-kecik dulu,mak aku cakap kulit aku tak secerah adik-beradik aku yang lain atau dalam bahasa yang lagi best,mak cakap,"kulit kak Qirah warna kelabu". pastu, aku selalu basuh muka dengan air basuhan beras.mak kata,air beras ni mencerahkan kulit..sampai sekarang ni tiap kali nak masak nasi,aku akan basuh muka dngan air beras pastu.biar sampai muka kering..rasa tegang gitu,basuh dengan air bersih..


aku gak suka buat masker yang bukan-bukan.contoh?aku pernah hancurkan ubi kayu..campur dengan kunyit..sapu kat muka.agak-agak berkesan tak?hahaha.gelak guling-guling.pastu aku prnah lumur muka aku dengan serbuk teh yang baru diguna untuk wat air teh.orang cakap,serbuk teh yang baru direndam ni bukan setakat mencerahkan kulit,tapi gak menjadikan kulit kita putih-putih merah gitu.

2. Cara Orang Sibuk 

aku guna produk Syahirah.alhamdulillah..rasa serasi.guna atas cadangan Kak Diyana, ex-roomate aku.aku mula dengan starter pack dulu dan akhirnya aku pakai terus.memutihkan kulit ke?sekarang ni aku dah tak kisah sangat putih ke tak sebab aku ingat lagi adik aku cakap,"kak Qirah kalau putih sangat tak lawa".hahaha.gelak guling-guling.

ok.syahirah ni ada 3 jenis pencuci.pink,hijau dan biru.mula-mula aku guna warna pink..pink ni lembut sikit tapi rasanya lebih pada tugas mencuci dan melembutkan kulit.pastu bila habis,aku try warna biru.biru ni function dia lrbih dari pink sebab dia juga melembab dan mencerahkan kulit.tapi yang paling best tentang syahirah ni,gel pengelupasan dia.serius best.cuba try.dulu kulit aku sangat teruk okeee...jerwat sangat aktif (rosak muka masa zaman sekolah menengah).paling tak best,muka aku merah.kulit aku still merah sekarang,tapi kak pipi je.xsuka okee..pas aku try syahirah,pencuci,toner dan pelembab,pipi aku still merah...T______T
tapi hehe.aku hanya rutin mencuci.toner ngan pelembab sangat jarang dipakai..
apa lagi!
jom cerahkan kulit!
hahaha

2 comments:

^linas^ said...

syakirah guna syahirah
adek beradik tu.

syaqira said...

hahaha
lina guna ntrogena