Friendly Friends

June 29, 2010

bace jelah..

assalamualaikum..
bismillahirrahmanirrahim..

sampai hari ni, aku dah tak sanggup nak mengira dah berapa hati yang aku sakiti..dah berapa harapan aku hampakan..
tiba-tiba teringat tulisan as dalam buku biodata aku.."kadang-kadang aku rasa hg selfish,kadang-kadang tak..kadang-kadang aku rasa hg ego,kadang-kadang tak.."
yang aku yakin dan tahu sekarang,aku dah mampu nak berfikir pape dah.
teringat jugak amal tulis kt dia punya facebook,"kenapa semua orang dok bising asyik kena jaga ati orang lain padahal ati sendiri sapa nak jaga?nampak sangat tak ikhlas nak jaga ati orang lain".
mula-mula masa aku baca status amal tu,aku senyum sendiri..
aku pun fikir gitu gak.asyik-asyik bukak page orang ni especially girl la,dok bising-bising yang takde sapa jaga ati dia padal dia dh berhempas-pulas memerah keringat jaga ati orang lain..cik kak-cik kak sekalian..kalau tak mau jadi gitu dah..tak payah la jaga ati orang lain.haha.maksud aku,tak payah la sampai orang ajak g shopping,kita takde duit tp kes nak jaga ati orang,pegi jugak..cuba bertegas untuk katakan tidak..kalau tak,duit yang dah ciput tu akan habis sebelum sampai waktunya..haha.pastu nanti,janganlah pulak kita nak ajak orang tu wat pape,dia tak mau dan kita terasa plak..eh,dulu aku pokai-pokai pun boleh teman dia,kenapa dia tak boleh?ha..kan dah jadi tak ikhlas tu..dh dari awal-awal pun tak ikhlas,kesudahannya?sendiri mau ingatla...tapi jangan plak terlalu selambe sampai semua benda straight to the point je..ingat,kita tak mampu wat semua orang bahagia dengan cara kita..just be yourself..insyaALLAH orang boleh terima..
tapi yelah kan..cara boy ngan girl fikir kan lain..aku pon girl jugak.tp girl yang berjiwa lelaki.huahahaha.kental!kalau cakap tu,tu la..kalau cakap tak mau,tak mau la..kalau cakap nak kawen,nak kawen jugak-jugak ke?hahaha.
tapi kita maklum la kan..ati girl kan lagi sensitif..macam tazkirah yang aku dengar dalam rancangan usrah kat tv9 tu,ustazah tu cakap ati wanita ni macam kain sutera..sangat lembut dan halus..kena jaga baik-baik..tak boleh pakai clorox..tak boleh nak iron lebih-lebih..silap sikit boleh koyak..oleh itu wanita ni sesuai jadi seorang guru.jiwa dia lembut..perasaan dia halus..dan disebabkan inilah juga doa para ibu sangat makbul..so tak boleh salahkan si wanita ni kalau silap sikit dia terasa..tegur sikit dia merajuk..marah sikit dia menangis..wanita ni harus ditegur secara berhemah..kalau tak,maunya dia marah kita selama yang mungkin!bagi aku,women always forgive but never forget!menurut pengalaman sendiri la kan..tak mau la bercakap pasal orang lain sangat.dah nama blog sendiri..biarlah aku cerita pengalaman sendiri..
kadang-kadang kita gaduh dengan seseorang perempuan tu,ada yang jenis cepat marah tapi cepat sejuk.ada yang pendiam..tapi sekali naik angin,maunya dia maki aku!hahaha.ada pulak yang cepat marah dan lambat sejuk..ha..ni kes bahaya ni.bagi aku,aku bukan seorang yang pendiam so bila marah,aku takkan sampai maki orang..ikut kes la..ada kes aku cepat je sejuknya,ada plak kes yang aku lambat sejuk..terpulang kepada bagaimana respons aku la menangani kes tu..kes yang lambat sejuk ni biasanya kes orang pergunakan aku la.haha.hampeh btol..ingat aku ni patung ke ape..
tapi semuanya terpulang pada individu..
setiap individu dilahirkan berbeza..
memiliki kelebihan yang unik dan tersendiri..
7:56 PM 5/1/2010

No comments: